Uskoro plan sanacije Vrutaka (video)

Predlog sanacije akumulacije jezera Vrutci i fabrike vode u Užicu biće do 15.februara dostavljen Vladi Srbije i Gradskoj upravi Užica.

Komisija koju je formirala Vlada Srbije je u sredu na sastanku u Užicu usvojila nacrt projektnog zadatka za rekonstrukciju postrojenja za tretman vode u Užicu i za sanaciju akumulacije Vrutci, koji će za sedam dana biti finalizovani, a do 15. februara upućen Vladi na dalji postupak.
Prvoslav Marjanović sa Instituta “Jaroslav Černi” posle sastanka je rekao novinarima da rekonstrukcija postrojenja za tretman vode, pored rekonstrukcije objekta i popravke filtera, predviđa dodatnu obuku zaposlenih u užičkom Vodovodu i opremanje laboratorije savremenom tehnologijom.

„U početku posao u ovom delu biće poveren stručnim institucijama, do osposobljavanja užičkog Vodovoda da mogu sami da preuzmu posao. Rekonstrukcija će trajati tri do četiri meseca. Koliko će koštati u ovom trenutku ne znamo, ali je rekonstrukcija takvog postrojenja u Kruševcu koštala oko osam miliona evra“, rekao je Marjanović.

vrutci2Grad Užice treba da uradi glavni projekat rekonstrukcije, koja može da počne odmah po dobijanju svih saglasnosti i obezbeđivanju sredstava, istakao je Marjanović.
Usvojen je i program operativnog i nadzornog monitoringa radi efikasnijeg praćenja situacije na akumulaciji Vrutci.
Sanacija akumulacije Vrutci će, prema njegovim rečima, trajati duže zbog promene strukture ekosistemske zajednice u akumulaciji, koja je posledica dugoročnih promena u slivu i na samoj akumulaciji.
„Biće urađen Plan zone sanitarne zaštite i Plan zaštite voda sliva akumulacije Vrutci. Potrebno je, između ostalog, izgraditi kanalizaciona postrojenja u naseljima u okolini Vrutaka, kao i reviziju režima rada akumulacije, kako bi se uskladio sa projektnom dokumentacijom, što sada nije slučaj“, naglasio je Marjanović.
On je napomenuo da će Vlada Srbije, u saradnji sa gradom Užicem, doneti odluku ko će koji deo projekta rekonstrukcije i sanacije finansirati i ko će biti izvođači radova.
Do realizacije ovih poslova, građani Užica pijaćom vodom snabdevaće se sa alternativnog izvorišta u Sušičkim vrelima.

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.