Uskoro bratimljene Užica i Asuana (VIDEO)

UŽICE – Nakon odobrenja vlada Srbije i Egipta, Užice i Asuan uskoro će potpisati povelju o bratimljenju, a već sada iskristalisale su se oblasti u kojima bi bila moguća saradnja dva grada.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković rekao je da je Asuan važan trgovački i turistički centar, u celom svetu čuven po asuanskoj brani koja je u vreme kada je građena osamdesetih godina bila jedan od najvećih ljudskih građevinskih poduhvata.

„Dogovorili smo se da prvi konkretan korak bude upoznavanje sa mogućnostima uvozno-izvozne saradnje i da već narednih meseci potpišemo ugovor o bratimljenju“, dodao je Petković.

Guverner Asuana Ahmed Ibrahim izrazio je nadu da će saradnja dva grada znatno ojačati veze između srpskog i egipatskog naroda.

„Drago mi je da možemo sarađivati u oblastima nauke, kulture, ekonomije, sporta, ekologije, turizma, tehnologije i medicine. Posebno mi je zadovoljstvo što ćemo razmeniti iskustva u oblasti lokalne administracije, zaštite kulturnog nasleđa, istorije i umetnosti“, objasnio je guverner Asuana.

Prvi čovek, trećeg po veličini grada u Egiptu, istakao je da je saradnja moguća i u oblasti obrazovanja, poljoprivrede, zemljoradnje, ali i u delu koji se odnosi na upravljanje čvrstim otpadom i reciklažu.

Užice do sada ima potpisane povelje o bratimljenju sa šest gradova širom sveta – sa Ljutomerom iz Slovenije, Velesom iz Makedonije, Harbinom iz Kine, Verijom iz Grčke, Monte Kaisnom iz Italije i Kurskom iz Rusije.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.