Uskoro akcija “Vratimo vodopad” (VIDEO)

UŽICE – Jedan od najvćeih problema u Užicu je ekologija, rečeno je na tribini “Ekološka svest – edukacija i aktivizam”, koja je odrćana u organizaciji Užičke akcije. Na tribini je bilo reči  o značaju zaštite životne sredine, aktivizmu mladih, kvalitetu vazduha u Užicu, mini-hidro elektranama, zaštiti ribljeg fonda na reci Đetinji.

Predsednik Udruženja “Užička akcija”, Radovan Novaković, rekao je da u oblasti ekologije postoji veliki broj sitnih, pojedinačnih problema, koji čine ekološki problem u gradu. Smata da budući da postoji izvršna i pravosnažna odluka Zavoda za zaštitu spomenika kulture da izvođač radova na Staroj hidrocentrali, da vrati uprvobitno stanje, odnsono, da sruši betonski zid kojim je uklonjen vodopad, a koji je nekada prerdstavljao simbol Užica.

“Užička akcija će pokrenuti akciju koja se zove “Vratimo vodopad” koja podrazumeva niz aktivnosti, ne samo tribina, već i prikupljanje potpisa , već i niz drugih pojedinačnih akcija, koje će imati za cilj vraćanje vodopada građanima Užica”, rekao je Novaković.

Prof. dr Ratko Ristić, predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Univerziteta u Beogradu, kaže da moramo da obezbedimo zdravu životnu sredinu, zdravo zemljište, zdrave površinske i podzemne vode, zdrav vazduh, da bi smo imali zdrave ljude.

“Ja znam da Užice ima neke ozbiljne probleme u vezi sa zagađenjem vazduha, kada je po nekoliko dana godišnje među najzagađenijim gradovima u regoionu, a možda i u Evropi. Znam i da je bilo problema sa vodosnabdevanjem, zbog cijanobakterija u jezeru Vrutci. Poznato je da su se aktivisti ovde borili protiv izgradnje malih hidrocentrala sa derivacionim cevovodima. Verovatno postoji još mnogo malih, lokalnih problema. Cilj je da se što više ljudi aktivira u lokalnoj zajednici, jer oni najbolje poznaju te probleme i da se izgradi javna svest da ne postoji nikakav ekonomski i razvojni projekat, koji može na bilo koji način da kompromituje ono što se zove javno zdravlje“, rekao je Ristić.

Tribina o ekologiji Užičke akcije
Foto:ZooMUE

On je dodao da je Srbija zemlja sa najvećom stopom mortaliteta na svetu kada je u pitanju rak pluća i rak dojke, kao i da smo veoma stara nacija.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.