Uručeni ugovori za plastenike (VIDEO)

UŽICE – Vlasnicima 26 poljoprivredih gazdinstava sa područja grada Užica uručeni su ugovori u okviru projekta “Divac poljoprivredni fondovi-Užice 2024“. Oni će dobiti dobiti plastenike, uz sopstveno učešće u visini od maksimalno 20 odsto ukupne vrednosti doniranog plastenika.

Užičanka Marina Minić bavi se proizvodnjom paradajiza i paprike u već postojećem plasteniku.

“Ovaj plastenik će mi dobro doći i značiće mnogo jer sam u njemu planirala zasad jagode, a već imam zasađenu malinu. Mislim da će to biti odličan spoj i da će biti korisno i za mene i za moju porodicu. Inače se bavim i proizvodnjom ratluka, na stari način ručno, a dobila sam i sertifikat Starih zanata za to. Spajam lepo i korisno. Nadam se da ću svoju zamisao proizvodnje jagoda ostvariti i realizovati”, kaže Marina.

Grad Užice i Fondacija Divac sarađuju od 2016.godine. Zajedno su do sada uložili oko 40 miliona dinara i podržali više od 200 korisnika.

“Ono što smo najviše podržali su kozarstvo, ovčarstvo, pčelarstvo. Međutim, od pre tri godine grad Užice je prepoznao razvoj plasteničke proizvodnje kao potencijala ovog kraja. Ove godine ukupna vrednost fonda je bila šest miliona dinara, dovoljna da podržimo 26 malih poljoprivrednih proizvođača sa teritorije grada. Materijalna podrška je veoma važna, ali ono što je još bitnije to je edukacija i stalno obrazovanje i unapređenje znanja u oblasti poljoprivredi. Zato ćemo ove godine u saradnji sa Poljoprivrednom savetodavnom stručnom službom Užice organizovati nekoliko stručnih obuka u oblasti upotrebe i pravilnog odlaganja pesticida ”, kaže Bojana Vujičić iz Fondacije Divac.

Sve veće je interesovanje za ovaj vid poljoprivredne proizvodnje, kaže zamenik gradonačelnice Užica Dragoljub Stojadinović. Zbog toga grad uvećava sredstva, a ove godine izdvojeno je šest miliona dinara, Fondacija Divac dva, a Grad Užice četiri miliona dinara.

“Ono što ohrabruje je da više od 50 odsto korisnika ovih fondiva čine žene, a sve je više mladih zainteresovano za sve programe u okviru poljoprivredne proizvodnje. Grad Užice i Fondacija Ana i Vlade Divac rade na projektu poljoprivrednog fonda, ali i projektu davanju grantova učenicima završnih razreda učenicima srednje Poljoprivredne škole u Požegi. Grad je okrenut razvoju sela i poljoprivrede i zato se ulaže dosta novca u infastrukturu, ali i kroz direktne subvencije”, kaže zamenik gradonačelnice Užica, Dragoljub Stojadinović.

On dodaje da je ove godine izdvojeno je 55 miliona dinara, poziv je još uvek u toku, a do sada je podneto oko 700 zahteva.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.