Uručena Vukova nagrada užičkom Narodnom pozorištu ( video )

BEOGRAD-Vukova nagrada za izuzetan doprinos razvoju kulture u Republici Srbiji i svesrpskom kulturnom prostoru, koju 53. put dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije, uručena je u Predsedništvu Srbije.Narodno pozorište iz Užica dobitnik je izuzetne Vukove nagrade za 2016. godinu.

Dobitnici Vukove nagrade za 2016. godinu su kompozitor i muzički pedagog Miroljub Aranđelović Rasinski, teolog Dragan Vukić, OŠ „Braća Aksić” u Lipljanu, dirigent mr Đorđe Pavlović, istoričar umetnosti i direktor Narodnog muzeja u Čačku Delfina Rajić, molekularni biolog prof. dr Elizabeta Ristanović.

Vukova nagrada je pripala i kulturnom posleniku i predsedniku opštine Aleksandrovac dr Jugoslavu D. Stajkovcu, dramskoj umetnici Ljiljani Stjepanović, likovnoj umetnici Zagorki Stojanović i dramskom piscu Miladinu Ševarliću.

Izuzetnu Vukovu nagradu Izvršni odbor KPZ Srbije dodelio je Gimnaziji „Veljko Petrović” u Somboru, književniku i naučniku dr Miodragu Matickom i Narodnom pozorištu Užice, dok je Povelja za aktivnosti na očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda u Crnoj Gori pripala Srpskom nacionalnom savjetu Crne Gore.

U obrazloženju žirija za dodelu nagrade Narodnom pozorištu Užice stoji da je ono „postalo teatarski fenomen:daleko od metropole,u ne baš komfornim tehničkim i finansijskim uslovima,bez velike medijske pažnje,stvara veliku pozorišnu buku,domaću i evropsku.Negujući altruizam,hrabrost,originalnost,slobodu mišljenja,izborilo se da ostane na Vukovom tragu“.

Užičko pozorište je kandidovao grad Užice. U predlogu je navedeno da je Narodno pozorište Užice jedna od najuspešnijih ustanova kulture u zemlji koja obeležava tri značajna jubileja – 160 godina od osnivanja Teatralnog društva, 70 godina od osnivanja NP Užice i 20 godina Jugoslovenskog pozorišnog festivala. Sedam plodnih decenija Narodnog pozorišta Užica krasi  kontinuitet u uspešnim nastupima, negovana publika, istaknuti književnici i umetnici koji su stasali upijajući misli i poruke sa njegovih pozorišnih dasaka.

You may also like...