Uručena nagrada „Milutin Uskoković“

UŽICE – Prva nagrada „Milutin Uskoković“ za najbolju savremenu neobjavljenu pripovetku na srpskom jeziku u 2018. godini uručena je u Narodnoj bibliotekeci Užice Momčilu Bakraču, književniku iz Vrbasa za pripovetku „Putovanje, kavaliri i pešaci“.

Drugu nagradu dobila je Jagoda Nikačević iz Beograda, a treću Miro Radojević iz Vrbasa koji iz opravdanih razloga nije došao na uručenje. Sva tri autora su do sada nagrađivani za svoj rad, a među brojnim nagradama koje je Momčilo Bakrač dobio za poeziju i prozu je i još jedna, prva nagrada „Milutin Uskoković“ koju je dobio 2014. godine. On kaže da mu ova nagrada mnogo znači, a neće se smiriti dok ih ne dobije pet.

foto: InfoERA

„Velika je stvar dva puta biti laureat na konkursu „Milutin Uskoković“. Za mene je Milutin Uskoković paradigma emocije bola i zato ga volim“, kaže Bakrač.

Dušica Murić, direktorka Narodne biblioteke navodi da se nagrada dodeljuje 26. put i značajna je za užičku biblioteku, ali i za sam grad Užice, jer čuva sećanje na lik i delo Milutina Uskokovića, Užičanina, tvorca beogradskog urbanog romana čija zaostavština predstavlja značajan deo srpske književnosti.

Nagrada „Milutin Uskoković“ sastoji se od Povelje i novčanog iznosa za tri najbolje priče koje se sa još sedam najuspešnijih radova objavljuju u časopisu za književnost „Međaj“. Ove godine na konkurs je prispelo 130 pripovedaka od 94 autora iz krajeva u kojima se danas govori ili se može čuti srpski jezik, iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Severne Makedonije, Hrvatske, Nemačke, Australije, Novog Zelanda.

InfoERA, ZOOMUE

You may also like...