Upaljen crveni meteoalarm zbog vreline – hladni front i nevereme stižu već večeras

Crveni meteoalarm upaljen je zbog visoke temperature, koja će danas dostići 37 stepeni na Celzijusovoj skali. Hladni front iz regiona Baltika, međutim, stiže nam već večeras, koji će oboriti temperaturu za desetak stepeni i doneti nepogode i veliku količinu padavina, izjavio je za RTS hidrometerolog Slobodan Sovilj.

Slobodan Sovilj iz RHMZ-a, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao je da Srbija danas neće oboriti temperaturni rekord, s obzirom na to da je 2007. godine izmereno čak 45 stepeni u Smederevskoj Palanci, ali da će biti veoma toplo.

„Crveni mereoalarm je izdat zbog visoke temperature, do 37 stepeni. Treba biti oprezan na jugoistoku zemlje, gde će biti najtoplije“, ukazuje Sovilj.

Foto.ZooMUE

Prema njegovim rečima, izraženi hladni front, koji nam večeras stiže sa severozapada u sklopu cilkona iz regiona Baltika, oboriće temperaturu desetak stepeni.

„Pad temperature neće biti najizraženija pojava koju treba da ispratimo, već grmljavinske nepogode i velika količina padavina. Danas, u večernjim satima, najpre u Vojvodini, Podrinju, Mačvanskom i Kolubarskom okrugu, možemo očekivati prve grmljavinske nepogode sa gradom i olujnim vetrom“, kaže Sovilj.

Velika količina padavina

Hidrometerolog ističe da će se nepogode, potom, premeštati preko Beograda, severa Šumadije ka istoku. 

„Rizik od grada se sutra premešta sa ovih područja ka jugu i jugoistoku zemlje. Crveni meteoalarm će i sutra biti izdat zbog očekivane velike količine padavina – od 40 do 80 litara po kvadratnom metru, što je praktično mesečina količina“, navodi gost Jutarnjeg programa.

Naglašava da će RHMZ na sajtu objavljivati sat do dva sata ranije upozorenja na padavine po mestima.

Sovilj najavljuje i da će ostatak leta, u julu i avgustu, biti topao, s temperaturom od 30 do 32 stepena. „Biće toplije od proseka, ali i od prošlogodišnjeg leta“, ukazuje hidrometerolog Slobodan Sovilj.

RTS

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.