Unapređenjem energetske efikasnosti do uštede energije i smanjenja aerozagađenja


UŽICE-Godinu na izmaku obeležilo je veliko ulaganje u unapređenje energetske efikasnosti. Više od 900 korisnika subvencija za neku od mera energetske efikasnosti, broj je koji potvrđuje spremnost građana i lokalne samouprave da daju maksimalan doprinos smanjenju aerozagađenja, ali i značajnim uštedama energije,navodi se na sajtu grada Užica.

U 2021. godini sredstvima iz budžeta grada, Minstarstva zaštite životne sredine i Ministarstva rudarstva i energetike obezbeđene su subvencije za 920 korisnika. U porodičnim domaćinstvima i stanovima u stambenim zgradama nabavljena su 432 kotla na gas i 27 kotlova na pelet. U 372 domaćinstva zamenjena je stolarija, a na 89 individulanih objekata urađena je termoizolacija.

foto.grad uzice

Za zamenu stolarije, izradu termoizlolacije, nabavku kotlova na gas ili pelet grad će i naredne godine opredeliti značajan iznos sredstava. Budžetom je planiran iznos od 67 miliona dinara, ali su procene da će uz podršku resornih ministarstava taj iznos biti i veći.

Građani će u narednoj godini moći da pored zamene stolarije, izrade fasade i nabavke kotlova konkurišu i za subvencionisanu nabavku solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

Individualni porodični objekti jesu prioritet ali se nastavlja i energetska sanacija objekata javne namene. Zahvaljujući nedavno potpisanom ugovoru u Ministarstvu rudarstva i energetike kroz projekat koji finansira Švajcarska vlada komletno će biti sanirani objekti tri osnovne škole i jednog vrtića.

foto.grad uzice

Sredstvima iz budžeta grada finasiraće se energetska sanacija osnovne škole u Gostinici. Spremno je još nekoliko projekata sa kojima će tokom 2022. aplicirati na konkursima ministarstava i EU donatora.

Nedavno je usvojen i Program energetske efikasnosti za period od 2021. do 2024. godine. Ovim Programom određuje se planirani cilj uštede finalne energije, kao i svi obavezni elementi energetske efikasnosti i njene racionalne upotrebe. To se odnosi na pregled i procenu godišnjih energetskih potreba grada Užica, procenu energetskih svojstava objekata obuhvaćenih sistemom energetskog menadžmenta, zatim predlog mera, aktivnosti, nosioce, rokove i procenu očekivanih rezultata svake od mera koje će doprineti ostvarenju planiranog cilja.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.