Umetnička „okupacija“ kasarne (VIDEO)

UŽICE – Napuštena od pripadnika Vojske Srbije,polovinom prošle decenije, užička kasarna polako gubi bitku sa vremenom.

Urušene zgrade, razbijeni prozori i zapušteno dvorište su sve što je ostalo od nekadašnje „Maršalke“, kasarne nazvane po Josipu Brozu. Ipak delić zdanja u užikom naselju Krčagovo oživeo je zahvaljujući onima od kojih se to na ovakvoj lokaciji nije očekivalo,umetnicima.

Od momenta kada su pripadnici Vojske napustili užičku kasarnu, zgrade i prostor oko njih naseljavali su šišmiši, pacovi, pa čak u jednom periodu i lisice. U borbu protiv takvog stanja upustli su se članovi Udruženja vizuelnih umetnika Užica, koji su u dogovoru sa predstavnicima grada dobili na korišćenje deo jedne od zgrada. Nekadašnje spavaone i oficirske kancelarije tako su pretvorene u galeriju Reflektor.

Uz pomoć učenika Srednje škole „Radoje Ljubičić“ užički umetnici uspeli su da urede deo prostora u kojem je do sada realizovano 5 projekata medju kojima je i izložba fotografija Dragana Petrovića, koji je je 80- ih godina prošlog veka služio vojsku upravo u ovoj kasarni.

Trenutno je na repertoaru postavka  „Clothed Paintings II“ čiji su autori Aleksandar Dimitrijević i Danica Karaičić.

I ako je volja da „Reflektor“ u potpunosti dobije izgled kakav su zamislili užički umetnici očigledna, realizacija te ideje neće ići lako bez pomoći sa strane.

 

You may also like...