Uloga građana u aktivnostima za očuvanje kvaliteta vazduha

UŽICE-U okviru obeležavanja Evropske nedelje lokalne demokratije održana je tribina na temu “Uloga građana u aktivnostima za očuvanje dobrog kvaliteta vazduha” za učenike srednjih škola. Prema statističkim podacima 2016.godine na teritoriji Srbije registrovano je blizu 6 500 prevremenih smrti, od čega je 590 smrtnih slučajeva dece do 18 godina zbog lošeg kvaliteta vazduha. Upravo zbog toga ova nedelja je posvećena zaštiti kvaliteta vazduha i klimatskim promenama.

foto.grad uzice

Nada Jovičić, član Gradskog veća za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost , Svetlana Drakul rukovodilac odeljenja za zaštitu životne sredine i održivi razvoj i Biljana Radović koordinator za energetsku efikasnost i klimatske promene govorile su o značaju aktivnog učešća građana u donošenju odluka na lokalnom nivou, kao i o merema koje su do sada realizovane u cilju očuvanja životne sredine.

foto.grad uzice

Osnovni cilj je kako se moglo čuti tokom tribine, uključivanje građana kroz bolje informisanje o trenutnim aktivnostima jedinice lokalne samouprave, međusobni dijalog i razmenu iskustava. Jednako važno je i ispitivanje zadovoljstva građana i rad na podizanju svesti o ovoj temi. Generacije koje su sada u školskim klupama treba da budu spremne da se suoče sa rizicima nesavesnog odnosa prema životnoj sredini, da se upoznaju sa aktivnostima na teritoriji grada i postanu svesni značaja lokalne samouprave u rešavanju problema zaštite životne sredine, kao i šta sve grad čini za bolju i zdraviju budućnost generacija koje dolaze.

Učešće građana bi trebalo da bude i prvi cilj uključen u proces promene stavova i ponašanja.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.