Ukrajinka iz Požege zabrinuta za svoju porodicu (VIDEO)

POŽEGA – Ratni sukobi u Ukrajini doveli su do iseljavanja velikog broja stanovnika. Nije lako ni onima koji su odavno van zemlje, a čije porodice su ostale u Ukrajini. Tako je i sa Katerinom Stojković, devojački Nedaškovskom, koja se pre nekoliko godina doselila kod muža u Požegu.

Katerina je u Srbiju došla 2014. godine, u vreme kada je Ukrajinu već zahvatila svojevrsna revolucija oko Majdana. Situacija je sada još ozbiljnjija, ali kaže da, na sreću, sukobi nisu zahvatili centralne regione, gde živi njena porodica.

„Prvog dana pucnjave je bilo opasno, tada je nestalo hrane u prodavnicama. Ali, sad je bolje, ima hrane, kao i većina lekova, tako mi makar javlja majka, s kojom se čujem svakodnevno“, kaže Katerina.

Rat je doveo do toga da je veliki broj njenih sunarodnika napustio Ukrajinu, a tako nešto je mogućnost i za njenu porodicu, ukoliko se situacija pogorša.

„Majka ima stare roditelje i ne može da ih ostavi. Ali, ko god želi može preko granice, mada ne ugrožavaju civile, ali su gužve velike. Da sam ja kojim slučajem tamo, tražila bih način da odem, pogotovo zbog dece“, dodaje Katerina.

Sudeći prema rečima njene majke, život u njihovom gradu odvija se normalno, koliko je to moguće u ovim uslovima.

„Rade pekare i prodavnice. Tokom jučerašnjeg dana bila je sirena, verovatno za vazdušni napad, ali je to ubrzo prestalo“, rekla je preko Vajber poziva Katerinina majka, Galina.

Katerina Stojković svakodnevno u kontaktu sa porodicom u Ukrajini
Foto:ZooMUE

Trenutna situacija zabrinula je i Katerininu novu porodicu.

„Kako ne bih brinula. Žao mi je svih tih nevinih ljudi koji ginu. Sećam se kako je bilo kod nas, kada je bio rat“, kaže baka Katerininog supruga, Milena Marjanović.

Katerina ističe podršku komšija, koji su joj ponudili pomoć za dolazak njene porodice u Srbiju, ukoliko za tim bude potrebe. Kaže da mir nema alternativu i da se iskreno nada da sukob neće dostići veće razmere, što bi moglo imati posledice i izvan Istočne Evrope.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.