Uklonjeno više od polovine otpada na Potpećkom jezeru (VIDEO)

PRIBOJ – Već tri nedelje traje čišćenje plutajuće deponije na Potpećkom jezeru kod Priboja. Za sada je uklonjeno više od pola otpada i prema rečima direktora Srbija voda, izgrandja betonskog zida na deponiji Stanjevina će u velikoj meri rešiti problme ekološke katastrofe u gradu na Limu.

Jedna od najvećih plutajućih deponija u našoj zemlji Potpećko jezero lakše je za 4500 kubika otpada od kada je počelo čišćenje, ali sa porastom vodostaja stigle su nove količine.

Potpećko jezero
Foto: ZooMUE

„Juče i danas dolaze ogromne količine novog otpada. Prema gruboj proceni danas imamo 2000 kubika novog otpada i još bar 1000 koji se nalaze u džepovima“, rekao je direktor Javno vodoprivrednog preduzeća Srbijavode Goran Puzović.

Očekuje se da će uklanjanje otpada biti završeno za desetak dana, a trenutno se radi na projektu izgradnje betonskog zida na deponiji Stanjevina koji će zasutaviti smeće iz reke Lim.

„Ideja je da u naredna tri meseca završimo taj projekat i da od jeseni više ne dolaze nove količine otpada“, dodao je Puzović.

Većina otpada dolazi iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, pa je održan sastanak radi potpisivanja memoranduma o razumevanju koji će potpisati i Srbija.

„Dos amog potpisiavanja dokumenta svaka država će formirati radne grupe kako bi mogli što pre da sagledamo problem i mapiramo sve deponije čiji se otpadi uliva u Drinu i Lim“, rekla je ministarka životne sredine Irena Vujović.

Prema najavama direktora Srbija voda, otpad koji je potpnuo na dno će na leto biti očišćen uz pomoć uduruženja Jastreb.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.