Uključivanje mladih u mere zaštite vazduha u gradu (VIDEO)

UŽICE – „Škole za bolji kvalitet vazduha“ projekat je koji Užice sprovodi uz podršku UNICEF-a i Stalne konferencije gradova i opština. Kao posebno važan segment projekta ističe se direktno uključivanje mladih u izrađivanje relevantnih dokumenata koji se tiču kvaliteta vazduha u gradu.

U proces anketiranja svojih vršnjaka na teme koje se tiču zagađenja vazduha uključili su se volonteri iz svih šest srednjih škola u Užicu. Jedna od njih bila je i učenica „Tehničke škole“ Teodora Jovanović.

„Najpre smo bili na obuci, posle čega smo ulazili na časove i objašnjavali i učenicima i profesorima neke elemente ispitivanja. Posle toga smo sprovodili ankete uglavnom preko Vajbera. Uglavnom smo došli do mišljenja da je industrija najveći zagađivač, kao i ložišta. Potrebno je što pre priključiti na gas kuće koje se greju na neki drugi način“, kaže Teodora.

Ukupno je anketirano oko 1700 mladih, uglavnom uzrasta između 15 i 19 godina. Brojnost se, kako kažu u Kancelariji za mlade, objašnjava i činjenicom da se ispitivanje sprovodilo preko društvenih mreža i aplikacija, što je način blizak sadašnjim učenicima.

„Užice je primer drugim gradovima po broju anketiranih mladih ljudi. Videli smo prema ispitivanjima da se mladi informišu u kući ili putem medija, toliko se i ne interesuju za to, većina njih ni ne zna gde se nalaze merne stanice niti kako se očitavaju rezultati. Sam način anketiranja prilagođen je njihovom dobu, podrazumeva društvene mreže i aplikacije, samim tim veći je odziv“, kaže Marija Maričić iz Kancelarije za mlade.

Neke od škola koje učestvuju u procesu, Medicinska i Tehnička škola, dobile su opremu za praćenje kvaliteta vazduha, kao i „OŠ Slobodan Sekulić“.

„Kroz praćenje u tim školama ustanovili smo da je kvalitet vazduha lošiji u centru grada nego na periferiji. Izuzetno veliki uticaj je kotlarnice koju poseduje vojska, tako da se preduzimaju mere da se ta kotlarnica od strane vojske konvertuje na gas ili priključi na gradski toplovod“, kaže gradska većnica za ekologiju, Nada Jovičić.

Grad je krenuo u reviziju plana kvaliteta vazduha, u šta su uključeni i aktivisti Kancelarije za mlade. Dvoje mladih nalazi se u radnoj grupi.

„Iskreno, uloga mladih može biti veoma velika. To smo saznali baš kroz ovaj projekat. Ono što je važno, to je da se oni uključe na što svrsishodniji način. Njih treba edukovati i aktivirati na pravi način, jer samo pomoću dobrih iinformacija oni mogu raditi kako treba i u korist celokupne zajednice“, smatra Miodrag Gluščević iz Stalne konferencije gradova i opština.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.