Ukinute Direkcija i Gradska stambena angencija

UŽICE-Odbornici Gradske skupštine Užica danas su usvojili odluke o prestanku rada  Direkcije za izgradnju i Gradske stambene agencije čije  poslove preuzimaju uprave grada Užica i javno preduzeće „Užice  razvoj“ shodno usklađivanju sa Zakonu o javnim preduzećima koji predviđa prestanak indirektnog budžetskog finansiranja.

skupstina-nova-1Odbornici su danas usvojili i odluku o izmenama i dopunama odluke o gradskim upravama čime je pored četiri formirana  peta Gradska uprava za infrastrukturu i razvoj.Gradonačelnik Užica Tihomir Petković  rekao je u obrazloženju ove odluke da su današnje odluke prvi ozbiljan korak u reformi užičkog javnog sektora  što će užička lokalna samouprava nastaviti da sprovodi i naredne godine sa ostalim javnim preduzećima. On je dodao da neće biti novog zapošljavanja koje bi obesmislilo reorganizaciju javnog sektora.  Deoposlova Direkcije za izgradnju  javne nabavke i  plaćanja odvijaće se preko novofomirane uprave,   dok će deo poslova urbanizma, gradski prevoz i upravljanje putevima obavljati  JP „Užice razvoj“. Grad će imati potpun, odnosno bolji uvid i nadzor javnih nabavki koje su u slučaju Direkcije 8-10 miliona evra – rekao je gradonačelnik Užica.  Gradonačelnik Petković je dodao  da od 1. februara iduće godine grad Užice neće shodno novim propisima moći da raspisuje tender za gradskog prevoznika, već će morati da upravlja peronima tako da predstoji formiranje novog javnog preduzeća „Užice prevoz“. – Gradska stambena agencija nije ispunila očekivanja – naveo je Petković i dodao da će se njena delatnost u slučaju povlačenja sredstava za gradnju odvijati preko JP „Užice razvoj“. Gradska stambena agencija formirana je 2013. godine za potrebe gradnje socijalnih stanova, pre svega stanova mladih bračnih parova koji bi ih kupovali po povoljnijim cenama, podsećeno je na sednici.

skupstina-nova2Ivan Filipović iz DS rekao je na sednici da formiranje nove gradske uprave i dva javna preduzeća nije ozbiljna reorganizacija već „šminkanje stvarnosti“  . Zamenik gradonačelnika Nemanja Nešić  rekao je da u proteklom periodu nije bilo dovoljno hrabrosti i političke volje da se udje u proces reforme javnog sektora, što aktuelna vlast poseduje i da će građani ubuduće sve poslove završavati po objedinjenoj proceduri u urbanizmu i gradskoj upravi i da nema potrebe za odlazak u JP „Užice razvoj“.    Grad će ubuduće sklapati ugovore sa JP „Užice razvoj“ , putevi, ulice, prevoz, plaćanja „Bioktošu“ za pranje ulica i s obzirom da će ovo javno preduzeće funkcionisati po privrednom računovodstvu odlučivati o njegovoj dobiti kao u slučaju drugih javnih preduzeća.

Odluke o ukidanju Direkcije i Gradske stambene agencije podržala je odbornička većina bez uzdržanih i glasova protiv.

Odbornik Dveri Željko Maksimović podneo je ostavku na odborničko mesto iz ličnih razloga, obavestio je skupštinski zaziv na početku sednice Branislav Mitrović, predsednik užičke Skupštine.

Infoera

 

You may also like...