Uhvaćen medved Andrej, čipovan i vraćen u prirodu

TARA – U Nacionalnom parku Tara bezbedno je uhvaćen, markiran i pušten nazad u prirodu 19. medved. Reč je o medvedu nazvanom Andrej, starosti 3 do 4 godine i teškom 114 kilograma, saopšteno je na sajtu NP Tara.

Andrej je markiran mikročipom i satelitskom ogrlicom pomoću koje će biti praćeno njegovo kretanje u naredne dve godine. Stručnjaci srpskog tima za monitoring medveda trenutno prate kretanje dva medveda, a za leto je planirano hvatanje još dve jedinke.

Projekat praćenja i zaštite mrkih medveda od 2006. godine sprovodi Biološki fakultet iz Beograda u saradnji sa Nacionalnim parkom Tara, Prirodnjačkim muzejom iz Beograda i uz podršku nadležnih ministarstava. Trenutne aktivnosti se realizuju u okviru regionalnog projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ koji implementira Svetski fond za prirodu – WWF koji finansira SIDA – švedska razvojna agencija.

Dvanaestogodišnje satelitsko praćenje medveda na Tari i kao i praćenje pomoću foto-zamki, dalo je stručnjacima Biološkog fakulteta i NP Tara obilje podataka za dalju zaštitu i oporavak ove populacije u Srbiji, navodi se na sajtu NP Tara.

You may also like...