Udruženje sportskih novinara Užica osuđuje postupak čelnika FK Zlatibor

UŽICE-Povodom incidenta koji se dogodio na stadionu Švajcarija na Zlatiboru, kada je predsednik FK Zlatibora iz Čajetine Veljko Radulović zabranio snimatelju Studija ZOOM iz Užica Zoranu Đuroviću, snimanje utakmice FK Zlatibor- FK Sloga, Udruženje sportskih novinara Užica najoštrije osuđuje ovakvo nesportsko ponašanje.

 

Tokom snimanja utakmice kolegi Đuroviću je prišao član obebeđenja i zabrano mu snimanje jer je tako naredio predsednik kluba. Prema izjavi kolege Đurovića, kada je u poluvremenu utakmice od predsednika zatražio objašnjenje dobio je odgovor :
„Kako bi to bilo da dođem kod tebe u kuću i počnem da snimam bez pitanja? Pitao sam da li je on vlasnik stadiona, a on je odgovorio da moram njega da pozovem da bih imao dozvolu da snimam. Dodao je i da nema ništa protiv mene, ali da sam njega trebao da pozovem i da zbog toga ne mogu da snimam utakmicu. Okrenuo se i otišao“ .
Predsednik Radulović nije naveo nijedan konkretan razlog za ovakvo ponašanje, i nama je sasvim jasno da ne poznaje zakone i propise naše zemlje ali i Evropske Unije. Prema Zakonskim propisma novinarima i snimateljima je apsoluno dozvoljeno izveštavanje sa svakog javnog skupa bilo da je reč o političkom , sportskom ili nekom drugom događaju.
Kolega Đurović je dugogodišnji član Udruženja sportskih novinara Srbije, Udruženja sportskih novinara Užica, dopisnik SOS kanala i vlasnik  Studija ZOOM koju je angažovao i Fudbalski savez regiona Zapadna Srbija. Na ulasku u stadion pokazao je svoju novinarsku legitimaciju, kako je to uobičajeno i nikada do sada nije imao sličan problem. Kako ova utakmica ne spada u takozvane „mečeve visokog rizika“ i događaje koji nose posebno veliki „bezbedonosni rizik“ , za nju nije potrebno akreditovanje, pa je kolega Đurović u potpunosti ispoštovao proceduru. Zbog toga je ponašanje predsednika Radulovića potpuno neshvatljivo, pa zahtevamo od čelnika Fudbalskog saveza Srbije i FS Regiona Zapadna Srbija, najhitnije preduzimanje mera iz svoje nadležnosti i kažnjavanje Veljka Radulovića zbog bahatog i neprofesionalnog ponašanja.
I na kraju još jednom podsećamo sve sportske radnike da Zakon o javnom informisanju propisuje da niko ne sme da ograničava slobodu javnog informisanja, i traži da novinarima i medijskim radnicima bude omogućeno, da nesmetano obavljaju posao od javnog interesa,navodi se u saopštenju Udruženja sportskih novinara Užica koje je potpisala predsednica Zorica Đoković.

You may also like...