Udruženja volontera Kosjerić (VIDEO)

KOSJERIĆ – SOS Kos je udruženje volontera iz Kosjerića koje je osnovano 2013 godine, a od pre 2 godine  dobili su licencu za pružanje socijalne zaštite, pomoć u kući i lični pratioci dece, kako bi olakšali svakodnevne aktivnosti onima kojima je to najpotrebnije.

Korisnik Usluga
Foto: ZooMUE

Milka Vitezović je jedna od pet gerontodomaćica u Kosjeriću koja je korisnicima ove usluge i pomoć u kući i negovateljica i drugarica.

“ Trenutno je većina mojih korisnika slabo pokretna ili nepokretna. Sa njima radim presvlačenje, kupanje, pripremam im brze obroke koji mogu da budu spremljeni u određenom terminu koliko sam kod njih. Pored toga radim nabavku namirnica i lekova“, kaže gerontodomaćica Milka Vitezović.

Usluge ličnog pratioca i pomoći u kući finansira opština Kosjerić uz pomoć Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.Trenutno imaju oko 35 korisnika .

Kosjerić baba i deda
Foto: ZooMUE

„Prezadovoljna sam njihovom uslugom, oni sve rade što ne možemo mi da stignemo, čiste, spreme, nalože vatru. Ali ne znači toliko to što radi po kući, mi volimo kada dođu da pričamo sa njima, da se družimo“, rekli su neki od korisnika usluga ove volonterske organizacije.

Koliko puta nedeljno će gerontodomaćice posetiti neko domaćinstvo, zavisi isključivo od potreba korisnika.

„Imamo korisnike koje posećujemo jednom sedmično, dva puta, a imamo i korisnike kod kojih idemo svaki dan. To su uglavnom oni kojima je neophodno pružanje medicinska terapija kao što je insulin, lekovi, da se meri krvni pritisak. U suštini sve zavisi od potreba korisnika i njihovih porodica“, istakao je koordinator gerontodomaćica Stefan Marković.

„Uvek postoji lista čekanja, najviše na čekanju imamo ljudi iz ruralnih delova naše opštine jer ne možemo kod njih da dođemo zbog nemanja sopstvenog vozila“, dodao je prvani zastupnik volonterske organizacije SOS Kos Dejan Pavlović.

SOS Kos volonterska organizacija ima u planu  da u narednom periodu proširi svoje usluge i na seoskom području opštine Kosjerić.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.