Udruženja pomažu vlasnicima privatnih šuma (VIDEO)

UŽICE – Vlasnici privatnih šuma, koje čine oko 50 odsto šuma u Srbiji, često nisu upoznati sa zakonskim mogućnostima koje imaju i zbog toga je osnovana organizacija „Omorika“, da pomogne vlasnicima šuma, rekla je predsednica Regionalne asocijacije udruženja vlasnika privatnih šuma Omorika iz Priboja Jasminka Dizdarević.

Dizdarević je rekla da vlasnike šuma treba podstaći da se učlanjuju u udruženja koja će im pomoći.

„Šume će se bolje koristiti i štititi od požara, biljnih bolesti i svega onoga što se dešava u šumi, a što je zakonom i strukom regulisano“, rekla je ona.

„Najbolji način da vlasnici privatnih šuma dobiju sredstva je da se uključe u udruženja vlasnika privatnih šuma. Trenutno su najzainteresovaniji za izgradnju šumskih puteva za korišćenje šume, ali i za protivpožarne puteve“, kaže predsednik skupštine Regionalne asocijacije udruženja vlasnika privatnih šuma „Omorika“ Savo Bešlić.

On dodaje da protivpožarni putevi mogu da se koriste i u situacijama posle požara za sanaciju.


U udruženjima vlasnici šuma mogu lakše da dođu do rešenja.

„Najviše šumskih požara ima u martu i oktobru jer je tada najveća aktivnost ljudi u poljoprivrednim radovima. Međutim, intenzitet požara nije isti kao kod požara u letnjem periodu“, ističe šumarski inženjer Đorđe Marić.

Petark Vukotić istakao je i projekat Climate action koji potpisuju gradonačelnici i predsednici opština i tako se obavezuju da će u svojim gradovima i opštinama raditi na zaštiti životne sredine.

„Takođe, obavezuju se da će smanjiti aerozagađnje za najmanje 30 odsto do 2030. godine“, rekao je Vukotić.

Požar najvećih razmera u istoriji Srbije zahvatio je predeo od 1.600 hektara najkvalitetnijih šuma na području Nacionalnog parka Tara i Parka prirode Mokra Gora.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.