„Udahnimo život prirodi“ realizovaće se uz sredstva grada i ministarstva

UŽICE – Član Gradskog veća Miodrag Petković potpisao je u Ministarstvu zaštite životne sredine ugovor o sufinansiranju projekta “Udahnimo život prirodi”, vredan 1,2 miliona dinara. Po konkursu ovog ministarstva odobrena su sredstva u iznosu od 977 hiljada, dok je učešće grada 244 hiljade dinara.

Ovo je praktično nastavak projekta, u okviru kog je u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine realizovano pošumljavanje brojnih površina u gradu

Grad Užice je u 2019. godini realizovao projekat u okviru koga je pošumljeno 5,22 hektara. Zasađeno je više od 13 hiljada stabala gorskog javora u užem centru grada. Naredne 2020. godine zasađeno je 22.800 sadnica crnog bora i belog jasena, takođe u užem centru grada. Pošumljeno je i šest parcela na sledećim lokalitetima: Krčagovo, Gradska plaža, Malo Zabučje, Ljubanje i Duboko. Projektom „Udahnimo život prirodi IV“ u 2021. godini pošumljeno je pet parcela ukupne površine oko dva hektara i zasađeno ukupno 5.125 sadnica belog bora, crnog bora i gorskog javora.

Sredstvima opredeljenim za ovu godinu biće pošumljena jedna parcela koja se nalazi u MZ Turica. Predviđena površina za pošumljavanje iznosi jedan hektar i planirano je da se zasadi 500 sadnica belog jasena.

U Ministarstvu zaštite životne sredine potpisani su ugovori sa predstavnicima 53 jedinice lokalne samouprave kojima se, u skladu sa Javnim konkursom raspisanim 30. januara, dodeljuju sredstava za sufinansiranje projekata pošumljavanja u cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta u 2023. godini.

(izvor: grad Užice)

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.