UCPD protiv pravljenja spiskova dece po školama

UŽICE-Užički centar za prava deteta reagovao je saopštenjem na pravljenje spiskova dece po školama i izrazio svoje neslaganje i zabrinutost .

„Izražavamo duboku zabrinutost i neslaganje sa načinom na koji organi javne vlasti u Srbiji planiraju da od škola prikupljaju informacije o učenicima za koje, kako se navodi u dopisu Ministarstva unutrašnjih poslova dostavljenog Ministarstvu prosvete, škole procenjuju da su u riziku od nasilja „bilo da su oštećeni, odnosno žrtve ili izvršioci nasilja ili ispoljavaju asocijalno ponašanje.” Dalje se u istom dopisu navodi da će navedene spiskove, prilikom dolaska u školu policijski službenici razmatrati zajedno sa relevantnim predstavnicima škola radi daljih aktivnosti.

Uz veliko razumevanje za svest o tome da je hitno potrebno da se preduzmu mere za sprečavanje nasilja nad decom i nasilja u društvu uopšte, smatramo da je potpuno pogrešno da se na osnovu procene škola, deca kvalifikuju kao “rizična” ili “opasna”. Podsećamo da samo timovi visoko kvalifikovanih psihologa i psihijatara mogu da procenjuju stanje deteta. Takve procene se ne mogu vršiti unapred, niti se deca izlagati povredi njihovog prava na privatnost i drugih prava. Samo saznanje da se u školi prave spiskovi je zastrašujuće za decu, njihove roditelje a i celu zajednicu, odnosno društvo.

Republika Srbija je u obavezi da poštuje svoj Ustav, domaće propise, kao i međunarodne ugovore koje je ratifikovala, a kojima se garantuju prava deteta. Stoga pozivamo MUP da povuče navedeni dopis i odustane od ove mere kojom se direktno zadire u privatnost i narušava ugled, čast i dostojanstvo dece“,navodi se u saopšenju Užičkog centra za prava deteta.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.