Učesnici Mileševske kolonije posetili Priboj

PRIBOJ – Učesnici jedne od tri najstarije umetničke kolonije u Srbiji, Mileševske kolonije, koju organizuje „Dom kulture Prijepolje“, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, posetili su opštinu Priboj.

Umetnici različitih profila, od slikara do vajara, posetili su manastir Sveti Nikola u Pribojskoj Banji, bili su u prilici da razgledaju i jednu od najznačajnijih crkvenih riznica u Srbiji, a u pribojskom Zavičajnom muzeju obišli su stalne postavke i posetili porodičnu kuću hidrologa Vujice Jevđevića, koju je zaveštao svom rodnom gradu.

Mileševska kolonija je koncipirana tako da umetnici tokom svog sedmodnevnog boravka u limskom kraju ne stvaraju svoje radove na licu mesta, već da obilaze prirodne lepote i kulturno – istorijske znamenitosti i tako nalaze inspiraciju za umetnička dela koja će doneti naredne godine.

“Utisci su nam predivni. Priboj je prelep i lepo ušuškan grad između brda u Limskoj dolini.Ne znamo da li nam se više sviđaju ljubazni ljudi ili lepa priroda ili kulturno – istorijske znamenitosti. Sve će nam ovo biti inspiracija za naša umetnička dela”, rekli su učesnici ove kolonije.

Zahvalnost domaćinima za tradicionalno gostoprimstvo, izrazili su i organizatori kolonije.

“Mileševska kolonija ima pre svega umetničku dimenziju, ali i onu drugu, promotivnu funkciju, da na najbolji mogući način predstavi i populariše, ne samo Prijepolje, već i kompletan ovaj kraj”, ističe Mirko Mališić, urednik likovnih programa u prijepoljskom „Domu kulture“.

Mileševska umetnička kolonija naredne godine obeležava i redak jubilej – 50 godina postojanja.

“Zahvaljujući velikim entuzijastima, Mileševka kolonija istrajava i traje, evo gotovo pola veka.Za to vreme imamo izuzetan legat umetničkih dela, koja će, bar delom, biti prikazana na izložbi naredne godine, na obeležavanju značajnog jubileja”, rekao je umetnički direktor kolonije, akademski vajar Goran Čpajak. Radovi ovogodišnjeg saziva Mileševske kolonije biće predstavljeni na izložbi u prijepoljskom „Domu kulture“ početkom 50.saziva ove kolonije, polovinom avgusta 2023.godine.

(izvor: opština Priboj)

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.