U Zlatiborskom okrugu uskoro svaki četvrti stanovnik stariji od 65 godina

UŽICE-Međunarodni dan starijih osoba u svetu i kod nas se obeležava 1. oktobra sa ciljem da se naglasi koliko je važno prilagoditi okruženje u kome živimo potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković sa saradnicima je povodom Dana starijih osoba posetio Domsko odeljenje na Zabučju . Po njegovim rečima produžen vek života čoveka, jedan je od najvećih uspeha čovečanstva, ali je i jedan od najvećih izazova, pre svega zadravstvenih, jer su starije osobe u većem riziku od oboljevanja. Procenjuje se, kako je rekao Petković, da će u celoj Srbiji pa i Zlatiborskom okrugu 2030. godine svaki četvrti stanovnik biti stariji od 65 godina.

„Kao lokalna samouprava smo u obavezi da obezbedimo sve uslove da stariji imaju dobru zdravstvenu negu, da budu potpuno uključeniu društveni život, da ne budu prepušteni sami sebi „, rekao je Petković.

Rukovodilac Domskog odeljenja za smeštaj odraslih i starijih lica na Zabučju Ines Terzić rekla je da je kapacitet ovog Domskog odeljenja 80 ležajeva i da su oni popunjeni.

„Trudimo se da našim korisnicima svakodnevno boravak ovde učinimo životnijim kroz različite aktivnosti. Oni su naročito zadovoljni radnom terapijom koja je zastupljena svaki dan i dosta ih je uključeno u nju“,rekla je Terzićeva.

Tema ovogodišnje međunarodne kampanje “Ka jednakosti u starijem dobu” usklađena je sa desetim ciljem održivog razvoja koji se odnosi na smanjenje nejednakosti unutar i među zemljama, kroz osnaživanje i promovisanje socijalnog, ekonomskog i političkog uključivanja svih ljudi, bez obzira na godine, pol, invalidnost, rasu, etičku pripadnost, poreklo, religiju, ekonomski ili drugi status.

Infoera /ZooM

You may also like...