U Užicu uskoro SOS telefon (video)

UŽICE– Grad Užice će na prvom zasedanju lokalnog parlamenta usvojiti Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou,a uskoro bi u ovom gradu trebao da počne da radi i SOS telefon za žrtve nasilja u porodici,izjavio je danas  gradonačenik Užica Tihomir Petković posle sastanka sa direktorkom Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije Suzanom Paunović.

 “Budžetom za ovu godinu za uspostavljanje SOS telefona planirano je 500 hiljada dinara.Po usvajanju povelje u roku od dve godine bićemo u obavezi da napravimo akcioni plan sa prioritetima ,merama i sredstvima za njihovo ostvarenje u cilju unapređenja ravnopravnosti u svim oblastima u okviru naših nadležnosti”,rekao je Petković novinarima.

 

Paunovićeva je istakla da će Užice biti 22 lokalna samouprava u Srbiji koja će potpisati Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti.

“Užice već ima institucionalne mehanizme kad je u pitanju rodna ravnospravnost ,poput saveta,mreže ,ali i brojnih nevladinih organizacija.Ipak,bitno je da Užice što pre usvoji Evropsku povelju kako bi pokazali da je lokalna samouprava spremna da poštuje evropske standarde u ovoj oblasti”,rekala je nopvinarima direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava .

 

Paunovićeva je naglasila da je neophodno ojačati i međusektorsku saradnju,kako bi se efikasnije rešavali problemi ,pre svega nasilja u porodici.

“Od početka godine usled nasilja u porodici preminulo je 5 žena. Statistika je poražavajuća i zato je neophodna bolja međusektorska saradnja i pojačavanje odgovornosti  nasilnika”,naglasila je Paunovićeva.

 

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije Suzana Paunović posle sastanka sa rukovodstvom Užica održala je i sastanak sa užičkom Ženskom mrežom i Savetom za ravnopravnost polova.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.