U Užicu sve spremno za sprovođenje referenduma 16. januara

UŽICE – Izborna komisija grada Užica je obavila sve neophodne pripremne radnje za sprovođenje refererenduma koji se održava 16. januara, povodom izmena Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe.

Prema rečima Milke Protić, predsednice Izborne komisije grada Užica ispoštovani su svi zadati rokovi predviđeni pravilnikom i uredbama Republičke izborne komisije.

foto.grad uzice

“Užičani će u nedelju 16. januara glasati na ukupno 88 biračkih mesta, od kojih je 83 na teritoriji gradskih i seoskih mesnih zajednica, a pet u gradskoj opštini Sevojno. Pravo glasa ima ukupno 64 361 građanin, što je za 1 200 manje u odnosu na birački spisak sa poslednjih održanih izbora. Članovi komisije su najpre obišli, a zatim i utvrdili stanje na svakom od biračkih mesta i određene izmene su načinjenje zbog neuslovnosti biračkog mesta ili manjeg broja birača. Tamo gde je manje od 100 birača spojena su dva birača mesta u blizini. O svim izmenama građani su pismeno obavešteni”,kaže Protićeva.

Kako svaki punoletan građanin koji je upisan u birački spisak ima pravo glasa, onima koji su stari i nemoćni ili onima koji imaju zdravstvene probleme i nisu u mogućnosti da dođu do biračkog mesta, to pravo biće omogućeno izlaskom na teren članova biračkog odbora, pri čemu je svakom građaninu obezbeđena tajnost glasanja u prisustvu članova različitih političkih stranaka. Potrebno je da se oni do dana održavanja referenduma jave u Gradsku izbornu komisiju na telefon 590-150 ili da to učine na dan održavanja referenduma pozivanjem predsednika biračkog odbora.

U nedelju 16. januara biračka mesta otvaraju se 7 i zatvaraju u 20 časova, nakon čega predsednici biračkih odbora predaju glasački materijal Izbornoj komisiji grada Užica, koja će na osnovu jasnih smernica RIK-a utvrditi i sačiniti izveštaje. Izborna komisija grada Užica dužna je da u roku od 72 sata Republičkoj izbornoj komisiji dostavi izveštaje o rezultatima glasanja,navodi se na sajtu grada Užica.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.