U Užicu poslednjih meseci nema ko da pruža stomatološke usluge osobama sa invaliditetom (VIDEO)

UŽICE-Povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom u Gradskoj kući priređen je prijem za predstavnike udruženja osoba sa invaliditetom sa teritorije grada Užica.

Zamenik gradonačelnice Užica Dragoljub Stojadinović istakao je da briga grada nije samo na današnji dan već 365 dana godišnje gradeći društvo jednakih šansi ya sve .

„Naš cilj je osnaživanje osoba sa invaliditetom,omogućivanje ravnopravnosti i učešća u društvenom životu,maksimalno poštujući njihovo dostojanstvo i individualne kvalitete.Saradnja sa svim udruženjima u gradu nastaviće se i u budućnosti u cilju boljeg položaja osoba sa invaliditetom“ ,istakao je Stojadinović.

Član Gradskog veća zadužen za socijalnu politiku Slobodan Grbić naveo je da je iz gradskog budžeta ove godine za rad 12 udruženja osoba sa invaliditetom izdvojeno 11 miliona dinara,a da je za narednu godinu planirana suma od 12,5 miliona dinara.

“To su sredstva koja koriste udruženja za njihove tekuće troškove, režijske troškove i za zaposlene u udruženju. Grad obezbeđuje normalno funkcionisanje i rad svakog udruženja pojedinačno. Trudićemo se i u godinama koje dolaze da uvećavamo sredstva u budžetu, s obzirom da naša udruženja imaju veliki broj korisnika. Radićemo naravno i na većoj pristupačnosti svim ustanovama, a dosta njih već je prilagođeno. Imamo zvučne semafore, taktilne staze, određene liftove i platforme za lakši pristup zgradama. Takođe sva udruženja imaju našu podršku i prilikom apliciranja sa projektima kod međunarodnih fondova. Nadamo se da će veoma dobra saradnja biti nastavljena i u narednom periodu, a na obostrano zadovoljstvo,”naglasio je Grbić.

foto.zoomue

Sekretar Udruženja distrofičara Užice Ana Đokić ističe da grad primer drugima kada je finansiranje organizacija osoba sa invaliditetom u pitanju.

“Tu je i direktna pomoć članstvu kroz pojedinačne zahteve za jednokratnu pomoć, kao i posebna budžetska linija koja je direktno usmerena ka podršci osoba sa invaliditetom sa koje se finansiraju usluge socijalne zaštite. Grad Užice je primer brojnim lokalnim samoupravama u Srbiji, jedna smo od privih lokalnih samouprava koja je uvela ovaj vid finansiranja jer i dalje postoje lokalne samouprave gde se organizacije osoba sa invaliditetom finansiraju kao i druge organizacije civilnog društva. Grad Užice je partner udruženjima na brojnim projektima, direktno kao nosilac projekata kao podfinansijer”,rekla je Đokićeva..

Ona je istakla da osobe sa invaliditetom imaju problema sa ostvarivanjem zdravstvene zaštite u vreme pandemije kovida 19,posebno sa pružanjem stomatoloških usluga u Zdravstvenom centru.

„Od 2013.godine postoji stomatološka oprema za osobe sa invaliditetom u Zdravstvenom centru ,nabavljena sredstvima svih građana Užica,kako ne bi morale da idu za popravku zuba u Beograd.Već mesecima unazad ponovo smo u toj situaciji,jer nema ko da radi od stomatologa na toj opremi“ ,navela je Đokićeva .

Na današnjem prijemu povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom udruženja su apelovala na poslodavce u privatnom sektoru, jer i pored olakšica NSZ i loklane samouprave, oni i dalje imaju određene predrasude, pa radije plaćaju penale umesto zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.