U Užicu otvoren Centar za reciklažu tekstila

UŽICE-U Užicu je danas otvoren Centar za reciklažu tekstila u prostoru bivše fabrike Cveta Dabić.

 

Po rečima Marine Tucović iz Ženskog centra koji je bio inicijator ya otvaranje Reciklažnog centra,od juna će početi sa radom i radionica za proizvodnju predmeta od recikliranog tekstila u kojoj će se zaposliti 10 žena.

“Cilj postojanja Centra za reciklažu tekstila je ekonomsko osnaživanje žena i promocija ženskog stvaralaštva i kreativnosti.Na tržištu Srbije i Crne Gore ne postoji adekvatna ponuda recikliranog tekstila,pa smo se odlučili da izrađujemo proizvode  tekstilne galanterije,korporativne poklone i propagandni materijal za institucije “,kaže Tucovićeva.

Otvaranje Centra za reciklažu proisteklo je iz saradnje užičkog Ženskog centra i Regionalne razvojne agencije Zlatibor iz Užica na projektu prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore “Reciklažom tekstila do održivih rešenja”.

Menadžer projekta Miloš Radojević ističe višestruki značaj projekta koji je realizovan uz podršku Evropske unije.

“Otvaranjem Centra za reciklažu želimo da od otpadnog tekstila napravimo reciklirane proizvode koji će se prodavati na tržištu,donositi novac kojim će se finansirati rad centra.Uposliće žene sa nižim stepenom stručne spreme koje se teško zapošljavaju,a zadovoljen je i ekološki aspekt kroz reciklažu”,rekao je Radojević .

Projektom su nabavljena i dva kontejnera za odlaganje tekstila koja se nalaze u Reciklažnom centru i u koja Užičani svaki dan mogu odlagati staru garderobu i ostale tekstilne proizvode.

ZooM

You may also like...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.