U Užicu osvanuo mural sa likom Nebojše Glogovca (VIDEO)

UŽICE – Jutro nakon što je obljavljena vest o smrti velikana srpskog glumišta Nebojše Glogovca u Užicu je osvanuo mural sa njegovom likom upotpunjen citatom iz filma „Nebeska udica“ kojom su mu  poštovaoci njegovog lika i dela davali podršku tokom kratkotrajnog i na žalost bezuspešnog boravka u bolnici.

Autor murala je Boban Lazić, koji se na ovaj poduhvat odlučio na dan kad je objavljena vest o Glogovčevoj smrti, a mural je nastao tokom noći. Dok su se Srbija i region u neverici na vest koja je obeležila 9. februar opraštali od najboljeg glumca srednje generacije , Lazić je , uz pomoć kolege Aleksandra Pasaleva, u znak poštovanja, i na zalog sećanju oslikao mural. Lazić i Pasalev su noć nakon smrti velikog glumca utrošili na oslikavanje njegovog lika, a veličina murala je 4,5 x  2, 7m.

-Glogovac mi je bio jedan od omiljenih glumaca na srpskoj javnoj sceni:  i kao umetnik i kao čovek izdvajao se među sličnima. Čini mi se da je bio jedan od retkih koji je zaista bio istinit: govorio je kao što je glumio- bez ijedne trunke laži, pretvaranja, ulizivanja  i podilaženja. Želja mi je bila da ostane, makar na ovaj način, među nama kao simbol neke trajne vrednosti koja  je vezana za naše društvo, da se ne zaboravi tako brzo kao što su se mnoge priče o vrednostima zaboravile, ili istopile u druge svrhe. Za mene je Nebojša Glogovac bio jedan od retkih uz koje bih bez razmišljanja i berezervno  mogao da stavim reči- patriota!- rekao je Boban.

Sećanje na Nebojšu Glogovca ostaće još dugo kroz niz sjajnih likova iz filmova, serija, kroz snimke pozorišnih predstava u kojima je glumio, kroz njegovu porodicu i prijatelje, a u Užicu i kroz ovaj mural.

Lazić je inače autor više murala u Užicu: od likova znamenitih Užičana koje je uradio sa koleginicom Sanjom Cvetić  na javnom parkingu na mestu srušene pošte u centru Užica, do prikaza Starog grada i Železničkog mosta na zidu zgrade Okružnog zatvora, lika Če Gevare na zidu kafića Revolucija i Gavrila Principa na zidu OŠ Aleksa Dejović.

M.Nikolić

You may also like...