U Užicu obeležen Dan ustanka u Srbiji u Drugom svetskom ratu

UŽICE – Dan ustanka naroda Srbije 7. jul, koji je u vreme bivše Jugoslavije bio državni praznik, obeležen je u Užicu, polaganjem cveća i venaca na Partizansko groblje na Dovarju.

Tog dana 1941. godine, komunista iz Valjeva Žikica Jovanović Španac je u Beloj Crkvi ubio dvojicu žandarma na seoskom vašaru, a taj događaj je komunistička vlast označila za početak ustanka u Srbiji protiv okupatora, nacističke Nemačke.

Obeležavanju tog datuma u Užicu, prisustvovale su i na Partizansko groblje na Dovarju položile vence delegacije Grada Užica, SUBNOR-a, Gradske opštine Sevojno, Udruženja veterana Užice, Udruženja veterana Čajetine, Udruženje potomaka „Major Kosta Todorović“, Udruženja vojnih penzionera Užica i lokalnih odbora SPS, SNS i PUPS.

„Odavanjem počasti herojima, dajemo skroman doprinos veličanstvenoj antifašističkoj borbi našeg naroda koji je, u četvorogodišnjoj borbi, dao nemerljiv doprinos slamanju  anticivilizacijske nemani širom Srbije. Ogroman doprinos slamanju fašizma dali su i borci iz Užica i užičkog kraja. Trebalo bi da budemo ponosni što smo, za razliku od drugih, bili u prvim redovima sa svim antifašističkim snagama Evrope i sveta u odbrani temeljnih vrednosti antifašizma“, rekao je Vojin Mrđa iz užičkog SUBNOR-a.

On je poručio da je „naša obaveza da negujemo sećanja na herojska dela učesnika Narodnooslobodilačkog rata u borbi protiv fašizma, zajedno sa ostalim antifašističkim snagama sveta“.

„U borbama protiv okupatora, na početku rata“, dodao je Mrđa, „u užičkom kraju je poginulo 229 boraca koji su sahranjenih u zajedničkoj grobnici na Dovarju“ i istakao da su među njima i narodni heroji – Nada Matić, Aleksa Dejović, Želimir Željo Đurić, Dušan Jerković, Milan Mijalković – Čiča i Bogdan Kapelan. Tu je“, kazao je, „bio sahranjen i narodni heroj Isidor Baruh do prenošenja njegovih posmrtnih ostataka u porodičnu grobnicu u Beograd“.

Ratko Trmčić, član Gradskog veća Užica, poručio je da je „naša obaveza da generacije koje dolaze podsećamo na važne događaje u istoriji našeg naroda, evociramo uspomene na herojsku borbu i stradanja ljudi, koji su sledili osećaj dužnosti da se kućni prag i ljudsko dostojanstvo moraju braniti i životom“.

„Negovanjem sećanja na hrabre ljude i sve žrtve Drugog svetskog rata pokazujemo da njihovo žrtvovanje nije bilo uzaludno“, poručio je Trmčić.

Autor: Nenad Kovačević, Danas

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.