U Užicu instalirana „pluća grada“ (VIDEO)

UŽICE-Građanska čitaonica Libergraf i Udruženje Kreni-promeni postavili su danas na Trgu partizana u Užicu bilbord sa instalacijom pluća,koja simbolizuju ljudska pluća ,kako bi pokazali koliko zagađenje vazduha utiče na zdravlje ljudi.

„Instalacija ima dva ventilatora kroz koja će se uduvavati vazduh u simbolička pluća ,čija bi tkanina trebala da promeni boju iz bele u tamnu ,kao ilustracija koliko aerozagađenje oštećuje naša pluća“ ,objašnjava Vladan Sinđić iz Libergrafa.

Sinđić je rekao i da je za postavljanje bilborda dobijena saglasnost lokalne samouprave i da su dobili rešenje Gradske uprave za urbanizam da se instalacija postavi na Trgu partizana.

„Od 20 gradova u Srbiji u kojima je planirano da se postave pluća grada ,nigde osim u Užicu,za sada nije dobijena saglasnost i odobrenje lokalne samouprave“ ,naglasio je Sinđić i zahvalio se upravi grada na razumevanju situacije.

Izvršna direktorka Udruženja Kreni -promeni Marina Pavlić upozorila je da godišnje preko 15 000 ljudi umre od zagađenja vazduha.

„Mi smo iz tog razloga pokrenuli kampanju Rešenje-zagađenje prošle godine i uspeli da utičemo na resorna ministarstva da pomognu lokalnim samoupravama u Srbiji u subvencionisanju mera energetske efikasnosti i zamene individualnih ložišta sa ekološki prihvatljivim energentima“ ,rekla je Pavlićeva.

Instalacija „pluća grada“ u Užicu na Trgu partizana će stajati do 18.januara.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.