U toku radovi na proširenju tela deponije Duboko

UŽICE – Radovi na proširenju tela regionalne deponije Duboko u Užicu su u toku, a u planu je stabilizacija terena ispod puta nakon čega će uslediti proces formiranja prve ćelije za odlaganje oko 150.000 kubnih metara komunalnog otpada.

Kada se uradi stabilizacija dela ispod puta, počeće radovi na zacevljenju Turskog potoka u dužini od 370 metara. Vrednost radova na zacevljenju Turskog potoka je oko milion i 200.000 evra.

Za rešavanje problema klizišta i nedovoljnog prostora na deponiji Duboko u Užicu, Ministarstvo zaštite životne sredine je opredelilo 96 miliona dinara. 

Duboko
Foto: grad Užice

Ovim projektom planirana je stabilizacija terena ispod i kosine iznad puta, na delu gde se u prethodnom periodu odlagao otpad i forimiranje i uređenje ukupno tri ćelije za odlaganje komunalnog otpada.

Regionalna deponija Duboko u planu ima proizvodnju komposta kako bi bolje upravljali kabastim otpadom, a u planu je i izgradnja hale od 450 metara kvadratnih kako bi proizvodili briket i pelet od bio otpada. Za ovaj projekat, koji je vredan oko 98.000 dolara, dobili su podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija UNDP-a.

Direktor JKP Duboko Momir Milovanović je naveo da je bilo predviđeno da Duboko finansira polovinu potrebnog iznosa, ali da su nakon odobrenja projekta poskupeli planirani materijali i oprema.

„Sada je potrebno tri puta više novca i zbog toga slede razgovori. Do kraja godine treba da bude završen, ali ako ostanemo svi pri svojim stavovima, nećemo moći taj projekat da sprovedemo. Tražimo dodatne izvore finansiranja“, rekao je Milovanović.

foto.deponija duboko

Projektom proizvodnje briketa i peleta od bio otpada, deponija Duboko bi bila prva od regionalnih centara u Srbiji koja bi obezbedila grejanje za sopstvene potrebe.

Svake godine povećavaju se prosečne količine otpada koje stižu u regiolnu deponiju Duboko. Svake godine deponija primi oko 4.000 tone otpada više u odnosu na prethodnu godinu.

Izvor: radio Luna

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.