U toku izrada projektne dokumentacije za kotlarnicu Međaj (VIDEO)

UŽICE-Za mesec dana biće komletno završena neophodna projektna dokumentacija za građevinsku dozvolu i izvođenje radova za kotlarnicu Međaj i infrsatrukturni most, rečeno je posle sastanka predstavnika grada Užica, JKP “Gradska toplana Užice” i firme PEM.

Prema rečima Branka Filipovića, direktora JKP “Gradska toplana” Užice, godinama unazad ulažu se ogromna sredstva i napori u modernizaciju sistema toplane. Cilj je koristiti ekološki isplative energente i gde se dobijaju sagorevanja koja su dosta bolja od zakonom propisanih.

“Od 2015. godine kada je usvojen Plan detaljne regulacije i kada je Skupština 2018. godine ovlastila Gradsku toplanu da se bavi ovom tematikom ušli smo u ubrazani proces prikupljanja dokumentacije za novo postrojenje “Međaj”. Radi se idejni projekat, studija isplativosti, studija uticaja na životnu sredinu i konkursno rešenje infarstrukturnog mosta koji će se praviti paralelno sa mostom Kralja Aleksandra i koji će činiti jednu arhitektonsku urbanističku celinu”,kaže Filipović.

Filipović ističe da firma PEM iz Beograda koja je ranije uradila idejni projekat sada radi na izradi projektne dokumentacije za građevinsku dozvolu za kotlaranicu i za pomenuti most.

“Očekujemo da do leta komletiramo projektnu dokumentaciju, a grad već radi na obezbeđivanju finansijskih sredstava. Do sada je u izradu projektne dokumentacije uloženo oko 12 miliona dinara, dok je izgradnja kotlarnice procenjena na oko 600 miliona dinara”,kaže Filipović.

Dušan Velović direktor firme PEM ističe da je izrada projekta već počela.

“Imamo već neka tehnička rešenja koja ćemo razraditi sa licima iz Toplane, nadam se da ći biti na vreme i brzo. Dobićemo najbolje moguće rešenje koje će prvom mestu doprineti drastično čistijem vazduhu u odnosu na trenutnu situaciju, a sa druge strane i ekonomske uštede su ogromne. Novi sistem je mnogo bolji, duže će da traje i lakši je za održavanje”,kaže Velović.

Nova kotlarnica zameniće postojeću “Blok Zlatibor”, jedinu preostalu na mazut koja ima konzum od 130 000 m2 odsnosno oko 2 200 korisnika. Kao primarni energent koristiće gas, s tim što se kao alternativa ostavlja ili mazut ili lako loživo ulje.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.