U toku drugi krug obuke za neplivače (VIDEO)

UŽICE – Najnovije istražvanje u kojem je učestvovalo 2400 ispitanika u 10 gradova Srbije, pokazalo je da čak 63 odsto mladih do 30 godina spada u kategoriju neplivača. Alarm za uzbunu može biti podatak da je, među onima koji svakodnevno odlaze na bazene i kupališta, čak 75 odsto neplivača

Interesovanje Užičana prevazišlo je očekivanja organizatora besplatne obuke za neplivače. Kroz prvi krug obuke, koja je počela 1. avgusta, prošlo je više od 100 kandidata svih uzrasta. Uz nadzor stručnjaka najmlađi su prevazišli strah od vode. „Mislim da svi koji ne umeju da plivaju treba da dođu na gradski bazen i nauče, rekao je jedanaestogodišnji Lazar.  

„Da li će neko tehniku plivanja savladati za deset ili 20 časova individualna je stvar, ali je vrlo važno da sa neplivačima rade licencirani treneri koji će im objasniti tehnike disanja kako bi što lakše naučili da plivaju“ objasnila je Dušica Božović, instruktor plivanja. Svakako je teže raditi sa odraslim neplivačima i zbog toga je jasno da treba početi što ranije.

Struka smatra da u Srbiji, zemlji evropskih, svetskih i olimpijskih šampiona u vodeni sportovima , nikako ne bi smelo da bude neplivača. A ima ih mnogo i među decom i među odraslima. „Povoljan uticaj na zdravlje čoveka, pre svega na neke deformitete kičme,  trebalo bi da bude dovoljan razlog da se aktivnim obukama smanji broj neplivača“, mišljenje je Slobodana Pavlovića, profesora fizičke kulture sa Pedagoškog fakulteta.

Drugi krug obuke za neplivače traje do 1. septembra nakon čega će polaznici dobiti sertifikate o savladanim osnovnim tehnikama plivanja. Organizatori obuke su Grad Užice, Sportski savez Užica i Ustanova Veliki park.  

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.