U Srbiji samo 6 odsto zaštićenih područja prirode

TARA-Predstavnici zaštićenih područja iz regiona ove sedmice su u obilasku Nacionalnog parka Tara i Parka prirode Mokra gora,sa ciljem upoznavanja sa sistemom zaštite i upravljanja u Republici Srbiji,u okviru projekta Parkovi Dinarskog luka koji Svetski fond za prirodu sprovodi već treću godinu.

 

 Mreža Parkovi Dinaridi okuplja 80 zaštićenih područja,a cilj projekta je stvaranje platforme zaštićenih područja Albanije,Bosne i Hercegovine,Crne Gore,Hrvatske,Makedonije,Slovenije i Srbije kroz umrežavanje parkova i razmenu iskustava.

“Po prvi put na regionalnom nivou sprovodi se procena vrednosti zaštićenih područja.Projekat Parkovi Dinarskog luka primenjuje ekosistemski pristup kao  strategiju za integralno upravljanje zemljištem,vodom,biljnim i životinjskim resursima,koji promoviše zaštitu i održivo korišćenje prirodnih resursa”,izjavila je  direktorka programa Svetskog fonda za prirodu u Srbiji Duška Dimović.

Ona je istakla da je broj zaštićenih dobara širom sveta u porastu,osim u Srbiji koja ima samo 6 od planiranih 10 odsto zaštićenih područja.

Među tim područjima su i Tara i Mokra gora.

“Poseban značaj ovog projekta za Nacionalni park Tara je, ne samo u jačanju upravljačkih kapaciteta kroz obuku upravljača,već i u prekograničnom povezivanju zaštićenih područja i doprinosa u proglašenju Rezervata biosfere Tara-Drina,koji će obuhvatati Nacionalni park Taru,Park prirode Mokra gora i Nacionalni park Drina iz Bosne i Hercegovine”,rekla je pomoćnica direktora za zaštitu i razvoj u NP Tara Milica Tomić.

Predstavnici zaštićenih područja iz regiona tokom studijskog putovanja pored Tare i Mokre gore obićiće i nacionalne parkove u Republici Srpskoj i zaštićena prirodna područja kantona Sarajevo.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.