U Srbiji 12 osoba zaraženo korona virusom

BEOGRAD-U Republici Srbiji je, od poslednjeg izveštaja Ministarstva sinoć u 18 časova, registrovano još sedam slučaja koronavirusa. Ukupno je potvrđeno 12 slučajeva zaraze u Srbiji.

Razvoj situacije pratite IZ ČASA U ČAS:

9.00 – Od kada je Vlada juče usvojila nove mere o zabrani ulaska stranih državljana iz zaraženih područja, sa Batrovaca vraćeno pedesetak osoba.

8.30 – Dva pacijenta hospitalizovana su na KC u Novom Sadu, četvoro u Nišu i šestoro na Infektivnoj klinici u Beogradu, saznaje RTS.

8.20 – U 11 časova biće održan novi sastanak predsednika Srbije i premijerke sa predstavnicima svih zdravstvenih i drugih institucija koje učestvuju u borbi protiv koronavirusa.

8.10 –  Epidemiolog Predrag Kon kaže za RTS da smo spremno dočekali koronavirus i dodaje da ne sme da nam se dogodi Italija, koja je cela u crvenoj zoni zbog koronavirusa.

8.03 – Od sedmoro novozaraženih koronavirusom, jedna osoba ima tešku kliničku sliku bolesti, kaže za RTS direktor Infektivne klinike Goran Stevanović.

Od poslednjeg izveštaja sinoć u 18.00 do jutros u 8.00 testirani su uzorci 13 osoba od kojih je sedam bilo pozitivnih i šest negativnih na novi koronavirus.

U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta „Torlak“ je do 8.00 testirano ukupno 130 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Prema rečima direktora Infektivne klinike Gorana Stevanovića, od sedam novozaraženih koronavirusom jedan pacijent u Novom Sadu ima ozbiljnu kliničku sliku.

Ostali zaraženi imaju lakšu do umerenu kliničku sliku, kaže Stevanović za RTS.

Blood sample with respiratory coronavirus positive

„Oni nisu životno ugroženi, stabilno su i dobijaju odgovarajuću terapiju. Svi inficirani koronavirusom primaju odgovarajuću tepariju“, ističe direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS.

Stevanović za RTS napominje da svih sedmoro novozaraženih koronavirusom potiče od istog izvora, pošto je jedan zaraženi bio na velikom skupu a nije znao da je inficiran.

Kako se leče zaraženi 

U Infektivnoj klinici hospitalizovano je ukupno šest osoba, četvoro u Nišu i dvoje u KC Vojvodine.

„Pacijenti koji nemaju teške oblike bolesti dobijaju suportativnu teprapiju, lekove za snižavanje temperature ako ima temperature, i ako se pojave početni znaci bakterijske infekcije, dobijaju antibiotik“, napominje Stevanović.

Ukazuje da postoje eksperimentalni protokoliko koji se primenjuju kod životno ugrženih pacijenata, ali u Srbiji, napominje, takvih nema.

Ističe da se protokoli dobro znaju i da je sistem prilagođen na ovakav režim rada.

„Imaćemo dovoljno zaštitne opreme, na Infektivnoj van regularne smene je dežurno još troje lekara. Režim rada za sada nismo menjali. Za svaku eventualnost, imamo razrađene scenarije. Imamo adekvatan broj respiratora. Angažovaće se i druge mašine u okviru KCS, to su sve razrađeni scenariji“, ponavlja Stevanović.

Podsetimo, Vlada Srbije uvela je juče privremenu zabranu ulaska u Srbiju za strane državljane koji dolaze iz područja sa intenzivnom transmisijom koronavirusa.

To se odnosi na osobe koje su boravile u Italiji, pojedinim provincijama NR Kine, Južne Koreje, Irana i delovima Švajcarske.

Ako imate simptome koronavirusa i bili ste u zaraženom području, pozovite neki od ovih brojeva koji su objavljeni na sajtu Ministarstva zdravlja i dostupni su od 8.00 do 22.00.

U 11.00 biće održan novi sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić sa predstavnicima svih zdravstvenih i drugih institucija koje učestvuju u borbi protiv koronavirusa.

Izvor: rts.rs

You may also like...