U Rzavu sve manje vode

ARILJE – Zbog dugotrajne suše, situacija u Arilju je postala još alaramantnija jer je na vodozahvatu Ševelj trenutni proticaj  vode 1.100 litara u sekundi, koji dozvoljava da se za vodosnabdevanje uzima oko 400 litara vode u sekundi, a u reci se u nizvodnom toku ostavlja oko 700 litara kako bi se obezbedio biološki minimum.

„Restrikcije smo uveli kad je proticaj vode bio 1400 litara u sekundi. Ovo su prve restrikcije nakon 2013. godine i prema dosadašnjem iskustvu i procenama mogle bi da potraju i duže od mesec  dana, tačnije da početka oktobra. Obilnije padavine svakako bi promenile stanje na bolje, ali avgust je poprilično suv mesec, a padavine nisu najavljene ni u narednih sedam dana“, izjavio je direktor JP „Rzav“ Zoran Barać.

On ističe da ovo javno preduzeće isporučuje vodu gradskim rezervoarima, a da lokalna komunalna preduzeća prave dalje planove restrikcije.

Rzav Požega
foto.zoomue

„U boljoj poziciji su lokalne samouprave koje imaju svoja loklana izvorišta i nisu zavisni samo od vode koju dobijaju sa vodosistema Rzav. Kada restrikcija stupi na snagu sve se sprovodi po jasnom pravilniku i od toga zavisi koliko vode ćemo gde isporučiti. Prvi kriterijum je koliko je ko učestvovao u izgradnji vodosistema, a drugi koliko je ko do sada uzeo vode. Na osnovu te prosečne vrednosti se voda isporučuje lokalnim rezervoarima“, kaže Barać.

Usled nedostatka svojih izvorišta kritična situacija je u u opštinama Požega i Arilje. U pojedinim požeškim selima meštani duže od deset dana nemaju vodu i snabdevaju se uz pomoć cisterni, dok je u Arilju uvedena i vanredna situacija.

„Trudimo se da napajanje vode ostavimo u gradskom jezgu, zbog funkcionisanja institucija. Periodično se voda isključuje u prigradskim naseljima, dok su visinska sela nekoliko dana bez redovnog snabdevanja vodom“, izjavio je predsednik opštine Arilje Predrag Maslar.

Izvor: Rina

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.