U Radoinji se gradi trafostanica vredna osam miliona evra

NOVA VAROŠ – U Subotića polju u Radoinji počela je izgradnja trafostanice „Bistrica“ koja će doprineti stabilnijem radu elektroenergetskih sistema Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a dugoročno će obezbediti i napajanje električnom energijom potrošača na području Nove Varoši, Čajetine, Priboja, Prijepolja, Sjenice, Novog Pazara, Raške i Tutina. Postrojenje sa pristupnim saobraćajnicama i dalekovodima podiže se na parceli površine 3,12 hektara sa leve strane puta za Priboj. Projekat će biti realizovan do novembra 2020. godine, a njegova ukupna vrednost je 8,15 miliona evra.

Puštanjem u rad trafostanice „Bistrica“ biće otvoreno sedam novih radnih mesta. Njenu izgradnju finasira preduzeće „Elektromreža Srbije“ a.d. iz sopstvenih sredstava, dok će visokonaponska oprema vredna 1,4 miliona evra biti kupljena kreditnim sredstvima Evropske investicione banke.

„Izgradnjom ove trafostanice biće uklonjeno „kruto“ elektroenergetsko čvorište Vardište, što će biti od koristi za elektroenergetski sistem tri države. Pod „krutim“ čvorištem se smatra nepouzdano povezivanje više dalekovoda u jednoj tački bez mogućnosti da se pouzdano upravlja s njima. U trafostanici „Bistrica“ biće ugrađena oprema najsvaremenije tehnologije, u skladu sa evropskim i svetskim standardima“, kažu za „Varoške novine“ u „„Elektromreži Srbije“.

U toku su radovi na uređenju terena, a čitav posao poveren je konzorcijumu preduzeća koji predvodi „Elektromontaža“ iz Kraljeva. Trafostanica „Bistrica“ podiže se na poljoprivrednom zemljištu, na skoro 150 metara od prvih kuća, a investitori kažu da je lokacija izabrana tako da ne ugrožava životnu sredinu i okolne objekte.

Za potrebe priključenja Trafostanice „Bistrica“ na prenosni sistem Srbije u Subotića polju gradiće se i rasplet četiri nova dalekovoda čija je ukupna dužina 32 kilometra. Projektom je predviđeno i da se u ovu trafostanicu uvedu dalekovodi napona 220 kilovata Bajina Bašta-HE Bistrica i Požega-Pljevlja. Dalekovodom napona 110 kilovata trafostanica „Bistrica“ biće povezana sa trafostanicama u Kokinom Brodu, Potpeću i na Zlatiboru.

„Prilikom projektovanja nije se vodilo računa samo o tehničkom delu, već je poseban akcenat stavljen na segment očuvanja životne sredine. U neposrednoj blizini lokacije trafostanice „Bistrica“ nema zaštićenih prirodnih područja, nema užih ni širih zona sanitarne zaštite, niti vodotokova ili izvorišta za vodosnadbevanje koja bi eventualno mogla biti ugrožena izgradnjom ovog objekta. Osim toga, biće obezbeđena i tehnička sigurnost instalacija u celini. Predviđeno je i korišćenje najsavremenije opreme za brzo isključenje u slučaju akcidenata, kao i korišćenje stubova dalekovoda sa manjom površinom zauzeća u odnosu na postojeće“, kažu u „Elektromreži Srbije“.

Varoške novine

You may also like...