U Prijepolju obeležena 22 godišnjica od zločina u Štrpcima (video)

PRIJEPOLJE-U Prijepolju je danas,na dve komemoracije u organizaciji opštine i Islamske zajednice u Srbiji,obeležena 22 godišnjica otmice i ubistva putnika iz voza u stanici Štrpci.

Predsednik opštine Emir Hašimbegović primio je porodice otetih.

“Opštinsko veće uvek donosi odluku pred ovaj dan da traži od države Srbije da pronađe počinioce i da ih procesuira,kao i da žrtve proglasi civilnim žrtvama rata,kao i da se rešavaju ekonomski i socijalni problemi porodica žrtava”,rekao je Hašimbegović.

 

Pre 22 godine oteto je 19 putnika iz voza na liniji Beograd-Bar u stanici Štrpce,od kojih je bilo 18 bošnjačke nacionalnosti.Grupa uniformisanih osoba predvođenih Milanom Lukićem otete putnike je mučila i ubila kod Višegradske banje.najstarija žrtva je imala 59,a najmlađa 16 godina.

Petog decembra prošle godine uhapšeno je 15 osoba,petoro u Srbiji i 10 u BIH,osumnjičenih za zločin u Štrpcima.

 

Na spomen kompleksu cveće i vence pored porodica položili su i predstavnici lokalne samouprave,predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović,kao i predstavnici nevladinih organizacija.Dvadesetdvogodišnjicu su komemorativnom akademijom i mimohodom obeležili i predstavnici Islamske zajednice u Srbiji.

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović izjavio je danas u Prijepolju da je najava podizanja optužnice protiv uhapšenih dokaz da ratni zločini nikad ne zastarevaju i dodao da veruje da će to dovesti i do otkrivanja nalogodavaca iz tadašnje države.

 

“Ono što se zna do sada ,a što će biti više nego vidljivo kroz podizanje optužnice,to je da se sada putem novih svedoka i onih koji su uhapšeni ima jasna i precizna slika,rekonstrukcija svega onoga šta se dešavalo u Štrpcima.Jasno se zna da je to bila jedna planirana zločinačka akcija u kojoj su mnogi učestvovali.Znaju se tačno ljudi koji su ih izveli iz voza,transportovali,znaju se čak i oni koji su bili egzekutori.Nažalost dvojica od njih još uvek nisu na teritoriji Srbije ,odnosno BIH.Sada je najvažnije da se dođe i do nalogodavaca,jer oni koji su počinili zločin nisu to uradili sami od sebe”,istakao je Omerović.

 

Na osnovu naredbe tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića istražni postupak se u Srbiji vodio protiv Gojka Lukića,Ljubiše Vasiljevića,Duška Vasiljevića,Jovana Lipovca i Dragane Đekić zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Haski tribunal osudio je Milana Lukića na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina počinjenih nad višegradskim Bošnjacima,ali ne i za zločin u Štrpcima.

Za taj zločin na 15 godina zatvora osuđen je Nebojša Ranisavljević koji je posle odslužene kazne ,pre četri godine,pušten na slobodu.

Ubijeni su bili iz Prijepolja,Bijelog Polja,Berana,Beograda i Podgorice.Još nije poznato gde se nalaze posmrtni ostaci većine otetih putnika.

Pre tri godine među skeletnim ostacima pronađenim u jezeru Perućac ,otkriveni su ostaci dvoje putnika,dok je na obali jezera Perućac oko 30 kilometara od Srebrenice pronađena lobanja koja je pripadala takođe otetom putniku.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.