U Priboju i Užicu preko 60 odsto vakcinisanih

SRBIJA-U Srbiji je dato ukupno 5.595.000 vakcina protiv kovida, odnosno prvu dozu primilo je 2.865.000, a drugu oko 2.730.000 građana.

Direktor Kancelarije za eUpravu Mihailo Jovanović kaže za RTS da je u pojedinim beogradskim opštinama vakcinisano više od 75 odsto građana, ali još ima sredina u kojima je vakcinu primilo manje od 30 odsto.

“Jutros smo negde na 50,2 odsto vakcinisanih punoletnih građana. Podaci pokazuju da je poslednjih nedelja trend da svaki dan imamo između pet i deset hiljada datih vakcina u Srbiji, što prvih, što drugih doza”, kaže Jovanović.

Ističe da je opština Stari grad u Beogradu jutros prešla 80 odsto vakcinisanih punoletnih građana, a da još tri beogradske opštine -Savski venac, Vračar i Novi Beograd, imaju preko 75 odsto vakcinisanih.

Vakcinacija
Foto: ZooMUE

“Kada posmatramo Srbiju, najbolji je Priboj, a iza njega slede Niš, Bosilegrad, Užice i Mali Zvornik, svi sa preko 60 odsto vakcinisanih stanovnika”, ističe Jovanović.

Navodi da je nekoliko lokalnih samouprava i dalje ispod 30 odsto vakcinisanih-  Ljig, Ub, Mionica, Lajkovac, Novi Pazar i Tutin.

“Dosta zavisi od lokalne samouprave, od toga kako su organizovani punktovi i koliko ih ima, da li se odlazi u sela i koliko se priča sa građanima. I manje lokalne samouprave, kao što je Priboj, su pokazale da mogu da budu lideri u vakcinaciji”, naglašava Jovanović.

Vakcinisano skoro 20 odsto mladih

Mihailo Jovanović kaže da je 60 lokalnih samouprava prešlo 50 odsto vakcinisanih, a među njima su i Kladovo, Kikinda, Novi Sad, Crna Trava, Pirot, Požarevac…

“Vidi se da su u nekim gradovima kampanja i razgovor koji se vodi, pogotovo sa mlađom populacijom, urodili plodom i procenti rastu. Cilj nam je da imamo što veći procenat i odemo daleko iznad 60 odsto”, objašnjava Jovanović.

Ističe da se povećao i procenat mladih koji su primili vakcinu, pa ih sada u starosnoj grupi od 18 do 30 godina ima skoro 20 odsto.

Izvor: RTS

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.