U Požegi održano kvalifikaciono takmičenje za najboljeg pekara Srbije (VIDEO)

POŽEGA – Kvalifikaciono takmičenje za najboljeg pekara u Srbiji održano je u Požegi. Nadmetali su se u spremanju bureka i pice, ali i hleba, štrudle sa makom i peciva koje je definisano kao „umetničko delo“.

Takmičenje je održano u prostorijama „Poljoprivredne škole Ljubo Mićić“ i na njemu je učestvovalo oko 20 pekara iz ovog dela Srbije. Složni su u oceni da ovaj zanat ne zanima mnogo mlađu populaciju, iako je dobro plaćen i garantuje brzo zaposlenje.

„Sve manje mladih želi da uči ovaj zanat, iako je izuzetno plaćen posao. Čak i u Srbiji u nekim gradovima pekari imaju veću platu nego neka zanimanja sa fakultetskom doplomom“, kaže Miloš Radosavljević iz Čačka, koji je treći put na Pekarijadi

Iako bi mnogi rekli da su dobro napravljen burek ili štrudla umetnička dela sami po sebi, na ovom takmičenju ipak se izdvojila posebna kategorija koja se mogla tako definisati.

„Rade se prave skulpture od testa. Sve mora biti jestivo, ne mogu se koristiti neke žice ili farbe koje nisu u okviru prehrambenih boja“, kaže Ljubomir Pavlović, član organizacionog tim

Jedan od članova žirija bio je nekadašnji đak požeške škole, Miroslav Bojić, prvak Srbije iz 2016. godine i član reprezentacije koja je učestvovala na Evropskom rpvenstvu u Lilu. Sebe smatra uspešnim privrednikom, koji zapošljava 50 osoba i ima pet svojih maloprodajnih objekata.

„Pekarstvo više nije naporan rad kao nekada, sada imamo moderne mašine. Više to nije ponizan posao, skoro pa kao da radite u nekoj laboratoriji“; smatra Bojić.

Takmičenje u Požegi bilo je jedno od četiri kvalifikaciona, a preostala su održana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Polufinala će se održati u junu, a finale u oktobru. Nadmetanje za najboljeg mladog pekara školarca održaće se naknadno krajem septembra, a jedini zadatak za učesnike biće pripremanje pogačice sa čvarcima.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.