U Požegi 1350 lica čeka posao

POŽEGA – Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Požegi, na kraju 2019. godine, bilo je 1350 lica.

Među osobama koje čekaju posao više od polovine su žene, a najviše je nezaposlenih sa završenom srednjom školom, 805 lica. Sa fakultetskom diplomom je 212 Požežana koji traže posao. Gledano po starosnoj strukturi među nezaposlenima u Požegi je najviše osoba preko 50 godina, čak 40 odsto.

Dragana Kostić iz Nacionalne službe za zapošljavanje kaže da su trenutno najtraženiji građevinci, radnici ugostiteljske i mašinske struke. Kroz mere aktivne politike zapošljavanja Nacionalna služba je i u 2019. pokušala da za lica sa evidencije obezbedi radno angažovanmje.

„Kroz program zapošljavanja teže zapošljivih lica angažovano je 16 lica, 10 kroz Nacionalni plan zapošljavanja, dva kroz IPA projekat i tri kroz Lokalni plan zapošljavanja dok je jedno lice osoba sa invaliditetom. Samozapošljavanjem je realizalo poslovnu ideju 18 lica, 11 koristi sredstava po Nacionalnom, a sedam po Lokalnom planu. Na stručnu praksu je uključeno 20 lica“, navodi Kostić.

Javne pozive za 2020. godinu za nezaposlena lica Nacionalna služba za zapošljavanje trebalo bi da objavi do kraja ovog meseca.

Radio Požega

You may also like...