U potrazi za poslom posle korone (VIDEO)

UŽICE – Tokom vanrednog stanja bez posla su najviše bili konobari, frizeri, zanatlije i građevinari. Iako su neki poslovni objekti privremeno zatvoreni na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Užicu kažu da je tokom marta i aprila prijavljeno manje lica nego u istom periodu prošle godine.

Epidemija korona virusa polako se smiruje, ali za neke dolazi nova briga – gde naći posao? Kada je počelo vanredno stanje zaposleni, pretežno u turizmu i ugostiteljstvu, dobijali su neočekivane otkaze. U toj situaciji našao se i Nikola Milićević iz Užica.

Foto: ZooMUE

„Pre vanrednog stanja poslodavac mi je rekao da ne dolazim na posao zbog situacije a kada bude bilo potrebe zvaće me ponovo. Biće malo u turizmu pošto će ova sezona biti slabija“, kaže Milićević.

U nešto boljem položaju su nezaposleni koji su prošli kroz obuku za upravljenje c and c mašinama, pa se nadaju da potraga za poslom neće dugo trajati.

“ Imao sam par drugova koji su učili sa mnom u srednjoj školi, pa i oni rade na tim mašinama i lako su došli do posla posle srednje škole“.

Lica koja su se posle 16. marta prijavila ne evidenciju Naiconalne službe za zapošljavanje u Užicu dolaze iz prerađivačke, građevinske i uslužne delatnosti, ali ne zaostaju ni oni iz oblasti informisanja, komunikacije i obrazovanja.

“ Tokom marta i aprila prijavljen je manji broj lica u odnosu na isti period prošle godine za tridesetak procenata. Najveće interesovanje je u građevinskoj struci, zatim tu je mašinska i saobraćajna struka, polsodavci imaju potrebe i za farmaceutskom strukom i profesori matematike su uvek deficitarni“, rekla je Kostićeva.

Tokom februara raspisani su javni pozivi za programe stručne prakse, pripravnika, samozapošljavanja, novog zapošljavanja, kao i program sticanja novih znanja.

“ Mi smo našim klijentima omogućili da po tim javnim pozivima mogu da konkurišu tokom vanrednog stanja, elektronskim putem. S obzirom poslovali u otežanim okolnostima i da se zahtevi podnose elektronski možemo reći da je postojalo veliko interesovanje poslodavaca i nezaposlenih lica“, kaže Kostićeva.

Nacionalna služba za zapošljavanje će u narednom periodu planirati obuke u zavisnosti od potreba tržišta rada i nezaposlenih lica.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.