U poseti evropskim arheološkim parkovima

UŽICE – U okviru projekta „Novi život neolitskog nasleđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja – NeoLIFE“ predstavnici projektnih partnera i stručnih saradnika iz Srbije i Bosne i Hercegovine su posetili niz arheoloških parkova i muzeja u zemljama Evropske unije kako bi se upoznali sa načinima rada ustanova specijalizovanih za očuvanje, prezentaciju i promociju kulturnog nasleđa različitih istorijskih epoha.

Ovom prilikom posećeni su Roman City Carnuntum, Urgeschichtemuseum MAMUZ Schloss Asparn/Zaya, Keltendorf Mitterkirchen i Salina Keltendorf u Austriji, kao i Terramara di Montale i Parco Archeologico Didattico del Livelet u Italiji.

Roman City Carnuntum

Budući da je cilj projekta uspostavljanje arheološkog parka u klisuri Đetinje u Užicu i rekonstrukcija postojećeg arheološkog parka „Neolitsko naselje“ u Tuzli, iskustva stečena ovom studijskom posetom će doprineti unapređenju modela upravljanja arheološkim parkovima koji su obuhvaćeni projektom NeoLIFE.

Parco Archeologico Didattico del Livelet u Italiji

Uz stručnu podršku predstavnika Evropske mreže arheoloških parkova na otvorenom – EXARC, održani su brojni sastanci, razgovori i konsultacije u oblasti menadžmenta, prezentacije, promocije i animacije posetilaca različite dobi i interesovanja. Predstavnici posećenih institucija su izneli i svoja iskustva i stavove koji se odnose na potencijalne izvore finansiranja, održivost rada, značaj kreativnosti u osmišljavanju atraktivnih sadržaja i komunikaciju sa ciljanim tržištima.

Parco Archeologico Didattico del Livelet u Italiji

Pored konsultativne i edukativne svrhe studijske posete, ovaj sedmodnevni program značajno je doprineo jačanju prekogranične saradnje, komunikacije i razumevanja projektnih partnera i saradnika sa teritorije Srbije i Bosna i Hercegovine.

Keltendorf u Austriji

Projekat „Novi život neolitskog nasleđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja – NeoLIFE“ zajednički realizuju grad Užice, grad Tuzla, Srednja umetnička škola Užice i opština Milići. Projekat kofinansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020, u okviru finansijskog Instrumenta pretpristupne pomoći (IPAII). Telo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU), Republike Srbije. Ukupna vrednost projekta iznosi 593.939,96 evra, od čega Evropska unija kofinansira 449.850,13 evra, odnosno 76 odsto.

You may also like...