U planu proizvodnja organskih proizvoda u mlekari u Krivoj reci (VIDEO)

KRIVA REKA-Mlekara „Naša Zlatka“ u Krivoj reci će praviti proizvode od organskog mleka, najavio je Marko Marić, direktor zlatiborskog „Eko agrara“ u okviru kojeg posluje ta mlekara.

Prema njegovim rečima, mlekara saradjuje sa oko 40 domaćinstava koja imaju najviše osam krava. Mleko svakodnevno sakuplja na teritoriji cele opštine Čajetina, a svaki proizvodjač je u obavezi da ima i odgovarajuće rashladne uredjaje i opremu. Princip rada je takav da se mali proizvodjači prijavljuju sami za prodaju mleka, a mlekara im za otkup plaća 45 dinara po litru.

Naša Zlatka
Foto: ZooMUE

„Kapaciteti mlekare će ostati na ovom nivou. Planiramo da ona u budućnosti ima samo organske proizvode. Sada imamo organsko mleko od koga još ne pravimo gotove proizvode, ali ga prodajemo kao pasterizovano, a u ponudi imamo i sir i kajmak“, rekao je Marić i istakao je da se nada da će uskoro svi proizvodjači preći sa konvencionalnog na organski način proizvodnje mleka.

„Eko agrar“ je osnovan 2011. godine sa ciljem primene strateških ciljeva opštine Čajetina iz oblasti poljoprivrede. „Mini mlekara ‘Naša Zlatka’, osnovana 2017. godine, dnevno preradjuje oko dve tone mleka koje otkupljuje od malih provodjača iz udaljenih naselja.


zlatibor.rs

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.