U ovoj godini 550 novih priključaka za gas (VIDEO)

UŽICE – Jedan od gradova koji ima najzagađeniji vazduh tokom zimskih meseci je Užice.Veliki broj domaćinstava ovog grada greje se na drva i ugalj, pa je koncentracija čađi u zimskom periodu iznad svakog proseka.Jedino rešenje da se smanji zagađenje vazduha je gasifikacija.Kada bi 20 odsto domaćinstava prešlo na gas, znatno bi se povećao kvaliltet vazduha u ovom gradu.

Brojilo za gas
Foto: ZooMUE

U Užicu je zvanično počela grejna sezona, a to znači da je počela i sezona zagađenog vazduha.Pored uglja i drva na koje se većina građana greje, ima i onih koji su se opredelili za grejanje na gas.

„Ovo je druga godina od kako koristimo gas, gospodsko grejanje, potovu za nas starije ljude. Konačno smo se rešili drva“, kažu korisnici gasa.

U prošloj godini na gas se u Užicu priključilo 1717 domaćinstava, što je još uvek nedovoljno jer u gradu ima 16 000 individualnih ložišta.Ove godine beleži se porast prijavljenih za priključak.

„U ovoj godini verovatno ćemo imati rekordan broj priključaka jer je do sada bilo preko 500 zahteva što se tiče individualnih potrošača i blizu 50 zahteva privrede. Ukupan broj zahteva preći će 600 do kraja godine“, rekao je direktor Užice gasa Milan Sekulić.

Godinama unazad zbog smanjenja aerozagadjenja Užice gas ima akcije tokom kojih se priključak na gas može platiti u pola cene, ali,kako kaže Sekulić najveći problemi gasnih instalacija i sve papirologije koja prati jedan priključak su u tome sto građani podnose zahteve samo u određenim mesecima.

„Građani do početka avgusta se uopšte ne prijavljuju, mi do tada nemam maltene nijedan priključak da uradimo, međutim kada dođe septembar i oktobar svi žele da se priključe, a mi to ne možemo da ispratimo, takav problem imamo i ove godine“, dodao je Sekulić

Iz Užice gasa se nadaju da ce ovaj grad imati najmanje 20 odsto priključenih građana u narednom periodu, time bi se znatno smanjila zagađenost vazduha sa kojim godinama unazad Užičani imaju problem.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.