U Novoj Varoši najmanje interesovanje za program „Moja prva plata“

NOVA VAROŠ-Nacionalna služba za zapošljavanje i poslodavci iz četiri opštine jugozapadne Srbije sklopili su ugovor o radnom angažovanju 205 nezaposlenih lica kroz program „Moja prva plata“. Najslabije interesovanje bilo je u Novoj Varoši, gde je sklopljeno svega šest ugovora, a najveće u Sjenici gde je kroz ovaj program privremeni posao dobilo 127 lica. U Prijepolju 42 i Priboju 30.

Za učešće u programu „Moja prva plata“ u Novoj Varoši se prijavilo 8 poslodavaca iz privatnog sektora,koji su ponudili 22 radna mesta.Pošto nije bilo dovoljno zainteresovanih sklopljeno je samo 6 ugovora o stručnom osposobljavanju lica koja su angažovana na poslovima inženjera kontrole kvaliteta,knjigovođe,komercijaliste,konditora,kozmetičara i pomoćnika automehaničara.Na konkurs se ove godine nije prijavio niko od poslodavaca iz javnog sektora.

Nova Varoš total
Foto: ZooMUE

Oni su na posao krenuli krajem januara. Na stručnom osposobljavanju kod poslodavaca provešće devet meseci, koliko traje program, i za to vreme primati mesečnu naknadu u iznosu od 28.000 odnosno 34.000 dinara, u zavisnosti od stepena stručne spreme. Naknadu će im isplaćivati Nacionalna služba zapošljavanja, a poslodavac ima mogućnost da im isplati dodatna sredstva koja na mesečnom nivou ne mogu biti veća od iznosa koji isplaćuje država. Na konkurs su mogla da se jave samo mladi sa evidencije nezaposlenih sa diplomom srednje i više škole i fakulteta, ne stariji od 30 godina.

-Pored novčane naknade, radno angažovanim licima se uplaćuju i doprinosi za zdravstveno osiguranje za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti, ali ne i doprinosi za obavezno socijalno osiguranje. Zbog toga oni i dalje imaju status nezaposlenih lica i nalaze se na našoj evidenciji – pojašnjava za „Varoške novine“ Milica Ratković iz Filijale Nacionalne službe zapošljavanja u Prijepolju.

Kako se pretpostavlja jedan od razloga za malu zainteresovanost mladih za učešće u programu „Moja prva plata“ je ponuđena novčana naknada koja je niža od minimalca, a većina novovaroških privatnika se žali da je teško naći radnika i za mnogo veću platu.

Činjenica je međutim da su u potrazi za poslom i boljim životom mnogi odselili u razvijenije privredne centre širom Srbiji ili u inostranstvo, a veliki broj Novovarošana svakodnevno putuje na posao i u okolna mesta. Na Zlatiboru ih trenutno kod privatnika radi par stotina, u trgovini, ugostiteljstvu i na građevini, a dosta je zaposlenih i u Prijepolju, najviše na poslovima onlajn prodaje računara kupcima u Americi i Kanadi.

Varoške novine,ZooMUE

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.