U nedelju “Užički viteški dan”

UŽICE – Prvi put ove godine biće održan “Užički viteški dan”.

Manifestacija koja je prethodila ovom događaju su Gospojinski dani, koji se organizuju u Karanu. Ovogodišnja tema centralnog događaja te manfestacije o Nemanjićima i saradnja sa Udruženjem “Svebor – Sveti knez Lazar” iz Kraljeva, koje neguje tradiciju vitezova, povod je za organizaciju ovog događaja.

vitezovi-7“Od 12 časova na prostoru pored Bele crkve u Karanu, publika će imati priliku da vidi kako je izgledao srpski vitez iz srednejg veka, kako je bio obučen i kako se borio. Planirano je više viteških disciplina – bacanje koplja, gađanje strelom i lukom, kao i mačevanje,  ali i disciplina hajdučkog višebroja – borbe na brvnu”, kaže Predrag Milivojević, iz Udruženje „Župa Lužnica“.

vitezovi-3Program se nastavlja u 17 časova na Starom gradu u Užicu, gde će biti organizovano “Viteško saborovanje”.

“Posetioci će moći da vide kako je nekada izgledao užički Stari grad, koji je zapravo bio vojno utvrđenje. U autentičnom ambijentu biće priređena izložba vojne opreme, vojnih uniformi, a publika će imati priliku da čuje besede o junaštvu, tradiciji i viteškim vrednostima “, najavio je Petar Blagojević, član Gradskog veća za društvene delatnosti.

vitezovi-4“Užička tvrđava kroz vekove”, naziv je tribine, koja će u nedelju, 18. septembra od 19 časova biti održana u Svečanoj sali Gradske kuće.

“Na tribini će govoriti član Društva istoričara Užica, muzjeski savetnik Radivoje Papić. On će dati pregled istorije tvrđave kroz vekove, od prvih pominjanja, kroz srednji vek, kasnije Tursku vladavinu, do njenog rušenja 1863. godine. Biće zanimljivo čuti celu ovu priču, upravo zbog ideje o obnovi Starog grada, koja je aktuelna poslednjih meseci” rekao je Nemanja Spalović,  iz Društva istoričara Užica.

Za sve zainteresovan građane obezbeđen je besplatan  autobuski prevoz do Karana. Autobus ispred Narodnog pozorišta polazi u 11 i 15, a povratak iz Karana je u 15 i 15 časova.

Izvor:Infoera

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like...