U nedelju ustoličenje novog mileševskog episkopa

PRIJEPOLJE – Novoizabrani vladika mileševski Atanasije (Rakita) biće ustoličen u tron mileševskih episkopa u nedelju u manastiru Mileševa.

Vladika Atanasije je izabran za novog episkopa mileševskog, odlukom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve u maju ove godine.

Svetu arhijerejsku liturgiju u nedelju u devet časova služiće njegova svetost srpski patrtijarh gospodin Irinej sa više arhijereja i sveštenstvom.

Mesto epikopa mileševskog je ostalo upražnjeno u maju 2015. godine nakon smene vladike Filareta, a eparhijom je kao administrator upravljao episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Vladika Atanasija (Rakita) rođen je 1957. godine u Janju kod Šipova, a zamonašio se 1977. u manastiru Krka. Za episkopa hvostanskog (nekadašnje eparhije na Kosmetu) izabran je 1999. godine. Kao episkop hvostanski obavljao je i dužnost pomoćnika patrijarha srpskog Pavla u Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj. U junu 2013. Sveti arhijerejski sabor SPC izabrao ga je za episkopa bihaćko-petrovačkog.

Iz eparhije Mileševske, na dan ustoličenja očekuju dolazak velikog broja gostiju. Pored verskih poglavara najavljen je i dolazak predstavnika Vlade Srbije, a poziv je upućen i predsedniku države Aleksandru Vučiću.

PP Media

You may also like...