U Lučanima još čekaju bedem spasa

LUČANI – Žitelji Lučana i ove jeseni sa zebnjom gledaju u nebo. Vlada još u martu najavila radove, ali sredstva i dalje nisu obezbeđena.

poplave pozega Čim su sanirane posledice poplava iz marta ove godine, kada je Bjelica – po deveti put za dve godine – potopila veći deo Lučana, Vlada Srbije je obećala da će brzo započeti izgradnja zaštitnog bedema, kako se katastrofa koja je prouzrokovala štetu od oko 270 miliona dinara ne bi ponavljala.

Nažalost, sedam meseci kasnije, Lučanci još sa zebnjom dočekuju jesenje kiše, mada predsednica opštine Vesna Stambolić tvrdi kako nema razloga za brigu jer je, ističe, dobila čvrsta uverenja od nadležnih da izgradnja bedema počinje u roku od dvadesetak dana…

„Projekat je urađen i sve je spremno za radove na desnoj obali Bjelice. Potrebno je još samo da Vlada Srbije i formalno donese zaključak o opredeljenju 300 miliona dinara za ovu namenu, pa će biti raspisan tender za izbor izvođača, a nosilac posla je JP „Srbijavode“, koji će i nadzirati čitav projekat. Obećano nam je da će sve to biti završeno po najhitnijoj proceduri, te da će rok za završetak posla iznositi pola godine“ kaže Vesna Stambolić, napominjući da će dinamika radova umnogome zavisiti od vremenskih (ne)prilika.

Objašnjava i da je prvobitna zamisao bila da sredstva obezbedi Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima – iz donacija i kredita od raznih fondova – ali se shvatilo da bi se predugo čekalo, pa je Vlada odlučila da ona, iz sopstvenih sredstava, obezbedi novac za izgradnju bedema.

poplave-lucani„Radi se o građevinski i tehnički veoma zahtevnom poslu jer će zaštitna linija imati ne samo zemljani nasip, već i betonsku potporu koja će ići i do dubine od 28 metara, kako bi mogla da izdrži nalet ogromne količine bujičnih voda. Projektom je predviđena i sanacija tri potoka: Klenovac, Spilo i Lučanski potok, koji su takođe pravili velike probleme i štetu“ precizira Vesna Stambolić, ističući da je posebno važno i to što je Vlada Lučane uvrstila u prvi prioritet nacionalne strategije za odbranu od poplava, pa će ovdašnja lokalnan samouprava moći da računa na još pomoći i da učestvovuje u nekim drugim sličnim projektima.

Izvor: Vladimie Ilić, Večernje novosti

You may also like...