U kojim mestima će se u nedelju glasati i na lokalnim izborima

U poštanskim sandučićima stanovnika dva grada i 12 opština u Srbiji se, pored glasačkih listića za parlamentarne i predsedničke izbore, našao i poziv za izlazak na lokalne izbore.

U dva grada i 12 opština glasa se za sastav lokalnih parlamenata – u prestonici i Boru, a biraće se odbornici u opštinama: Aranđelovac, Smederevska Palanka, Sevojno, Lučani, Knjaževac, Medveđa, Bajina Bašta, Doljevac, Kula, Kladovo, Majdanpek i Sečanj.

Lokalne vlasti u Beogradu i u Boru biraju se u redovnom terminu. Građani su pre četiri godine birali vlast i u opštini Smederevska Palanka. Redovno će se glasati u Sevojnu i u gradu pod Bukuljom. U nedelju će glasati građani Bora i Aranđelovca.

Glasanje kutija
Foto: ZooMUE

U opštini Majdanpek izbori su bili u septembru 2018. godine, a u decembru u Doljevcu, Kladovu, Kuli i Lučanima. Nekoliko meseci pre isteka mandata odbornicima, predsednici tih opština podneli su ostavke na funkcije. Obrazložili su – manje će koštati da njihovi sugrađani izađu na birališta samo jednom ove godine.

Vanredno se vlast bira u Medveđi, Knjaževcu, Sečnju i Bajinoj Bašti. Raspisivanje izbora u tim opštinama bilo je predviđeno za godinu dana, odnosno dve, ali se zbog ostavki čelnika tih opština ipak se glasa 3. aprila.

U većini gradova i opština lokalni izbori održani su 2020. godine, što znači da će većina građana Srbije odbornike birati za dve godine.

RTS

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.