U Jablanici održano 16. izdanje Seoskog višeboja (VIDEO)

JABLANICA – Zlatiborsko selo Jablanica po 16. put bilo je domaćin Seoskog višeboja, manifestacije koju čini nadmetanje u tradicionalnim sportskim disciplinama. Ovaj događaj pokrenut je još 2006. godine i do sada nije održan samo 2020. godine, zbog epidemije kovida.

U ukupno 12 disciplina nadmetali su se kako meštani Jablanice, tako i gosti iz okolnih opština iz Srbije i Bosne. U disciplinama koje zahtevaju određene atletske osobine uglavnom su se nadmetali mlađi ljudi, neki od njih po prvi put.

„Za nas, koji smo prvi put na ovakvom događaju, ovo je veoma lepa priredba. U našem kraju, u okolini Kopaonika, ovakvi događaji izumiru“, rekli su gosti iz Jošaničke banje, koji su se nadmetali u prevlačenju konopca.

Meštani ovog zlatiborskog sela ističu da im, uz doček Srpske Nove godine, ova priredba donosi oživljavanje kraja koji naseljava uglavnom starija populacija.

„Na prvom višeboju učestvovali su samo meštani sela. A sada imamo goste iz Priboja, iz Istočne Bosne, iz okolnih sela… Ovo se ipak pokazalo kao manifestacija koja je temeljna na ovim prostorima“, rekao je Vukomir Božanić, direktor Turističkog udruženja Jablanica.

Neki od stalnih učesnika uspeli su da odbrane pobednička zvanja iz prošle godine, poput Užičanina Uroša Milićevića u skoku u dalj i Kremanca, Miloša Đurđića, koji je pobedio u prevlačenju klička. U skoku u vis najuspešniji je bio Čajetinac, Aleksandar Dragović, koji aktivno trenira fudbal.

Seoski višeboj u Jablanici 2022.
Foto:ZooMUE

„Utiče tehnika na rezultat, ali i snaga, a i težina, kao što je slučaj kod mene. Inače, redovno učestvujem sa svojom ekipom i u nadvlačenju konopca, ne samo u Jablanici, već i u Mrčajevcima i još nekim selima“, kaže kroz smeh Đurđić.

Osim pojedinačnih disciplina, poput skoka u dalj i u vis i bacanja kamena, nadmetanja su održana i u ekipnim, poput nadvlačenja konopca i struganja debla, kao i u vuči balvana konjskom i volovskom zapregom.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.